Gazdaság

SPORTCSARNOK – Újjáépítik, de miből?

Több milliárd forint kár keletkezett a Budapest Sportcsarnokban (BS), a szakértők még vizsgálják, fel lehet-e újítani a tűzvész pusztította létesítményt, vagy újat kell építeni. Az Ifjúsági és Sportminisztérium bankszámlát nyitott a BS újjáépítéséért, s azon 40 millió forintot helyezett el. “A Fővárosi Önkormányzat a jövő évtől tovább szigorodó pénzügyi helyzetében nem tud részt vállalni az újjáépítésében” – nyilatkozta Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere. Közben a Fidesz és az MSZP frakciója egy havi tiszteletdíját ajánlotta fel a sportcsarnok-beruházás számára. A kormány álláspontja szerint az ország nem maradhat a BS-hez hasonló sportcsarnok nélkül, így nincs vita arról, hogy újjáépítsék-e a létesítményt. Szakértők szerint ez leghamarabb is csak tavaszra lehetséges.

A BS-t – Magyarország legnagyobb, akkori áron 1,8 milliárd forintos költséggel megépített, s 12,5 ezer néző befogadására alkalmas fedett sportlétesítményét – 1982. február 12-én avatták fel.

A most leégett sportcsarnok nem volt biztosítva, de ez nem szokatlan a magyar gyakorlatban. Az állami vagyont kezelő szervek jogosultsága, hogy biztosítást kössenek az érintett ingatlanokra, de nincs olyan jogszabály, amely ezt előírná – közölte a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) igazgatója. Molnár Zoltán elmondta, túlnyomó többségben nincsenek biztosítva azok az épületek, amelyek nem a KVI saját kezelésében vannak. Tudomása szerint ebbe a körbe tartozik például az Országház is.

Egyébként futhat a pénze után az a mintegy 400 árus is, akiknek karácsonyi portékája bentégett, miután a nem zárható bódékban tartott árukészletre nem is köthettek biztosítást. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik