Gazdaság

MILLIÁRDOS-RANGSOR – Gazdagok és szépek

Európa leggazdagabb embereinek listáját egy francia hölgy – Liliane Bettencourt, a L’Oreal kozmetikai konszern tulajdonosa – vezeti 14,3 milliárd euró összegű vagyonával. Második helyen a német Theo Albrecht, az Aldi élelmiszer-ipari láncolat gazdája áll 11,2 milliárddal, a harmadik pedig az ugyancsak német Dietmar Hopp, az SAP software-cég “atyja”, a maga 11,1 milliárd eurójával. Az EuroBusiness magazin által összeállított lista negyedik helyét szintén német, Hasso Plattner foglalja el.

Egészében véve is Németországnak van a legtöbb eurómilliárdosa – szám szerint 47 ember. Utána Franciaország és Nagy-Britannia következik, 25, illetve 22 képviselővel. A tekintélyes szaklap összeállítása szerint 16 európai országban összesen 165 milliárdos él. A négyszáz leggazdagabb európai közül 42 nő.

Európa uralkodóházai közül a leggazdagabb – 5 milliárd euróval – a liechtensteini. Csak utána következik a luxemburgi és az angol uralkodó család. Ami pedig magát az uralkodó személyét illeti, II. János-Ádám liechtensteini herceg a 33., Beatrix holland királynő az 52., II. Erzsébet angol királynő pedig csak a 60. helyet foglalja el.

A svájci mérleget a Bilanz című zürichi gazdasági magazin publikálta a napokban. A lap közölte azoknak a svájci állampolgároknak, illetve ott élő külföldieknek a nevét, akiknek vagyona meghaladja a 100 millió frankot. A tavalyi 250-ről 300-ra bővült a képzeletbeli klub taglétszáma, közülük 112 külföldi. Végigböngészve a névsort, éppúgy megtalálhatjuk a Metro-lánc tulajdonosát, mint a Forma-1-es főnök Bernie Ecclestone-t, vagy számos arisztokrata dinasztia fejét. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik