Gazdaság

ÚJ UJJNYOMAT-AZONOSÍTÓ – Kiszűri a vétleneket

Az ujjnyomokat közel száz éve használják a bűnelkövetők azonosítására és a szakértők azóta fáradoznak azon, hogy elkülönítsék a vétlen személyektől származó nyomatokat a tettesekétől. A Recoware Kft. fejlesztés alatt álló új rendszere, a microADIS ezen a problémán segít: az ujj- és tenyérnyomok számítógépes elemzésével feleslegessé teszi a tetthelyen vétlenül tartózkodók kiszűréséhez ma még elengedhetetlen kézzel, nagyítóval végzett összehasonlítást.

Egy átlagos lakásbetörésnél tucatnyi azonosításra alkalmas ujj- és tenyérnyomot rögzítenek a bűnügyi technikusok, de ezeknek rendszerint csak kis része ered az elkövetőktől, a többi egyéb személyektől származik. “Ez azt jelenti, hogy egy-egy eset kapcsán személyenként kétszer öt ujj-, plusz két tenyérnyomatot kell ellenőrizni ahhoz, hogy a sok rögzített nyom között megtaláljuk a betörő vagy betörők nyomait. Ezeket a vizsgálatokat pedig mindmáig manuálisan végezzük” – mondja Tasi József, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság ujjnyomat-szakértője.

A számítógép az ujjnyom-azonosításban ma csak a vétlenek kizárása után jut szerephez; ekkor a szűrőn fennakadt nyomok beszkennelve adatbázisba kerülnek, ahonnan a komputer választja ki a begyűjtött nyomhoz leginkább hasonlító rajzolatokat.

A microADIS-ban a számítógép ezzel szemben a kezdeti munkából, a vétlen-kizárásból is kiveszi a részét. Így a szakértők lényegesen hamarabb megtalálhatják az elkövetők ujjnyomait. Matakovics György, a Recoware Kft. ügyvezetője elmondta: a microADIS betörhet a csupán néhány nagy cég által uralt ujjnyom-azonosító piacra, mert olyan területre koncentrál, amelyre az összes ma használatos rendszernek szüksége van. A kamerából, szkennerből, nyomtatóból és PC-ből álló microADIS várhatóan 2,5 millió forintba kerül majd. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik