Gazdaság

GAZDASÁGIRÁNYÍTÁS – Nem fordulat, csak váltás

Gazdasági miniszterként arra törekszem majd, hogy jottányit se változzon a növekedés és az egyensúly harmóniája, ezért nincs szó gazdasági fordulatról – mondta Matolcsy György, a gazdasági tárca várományosa az országgyűlés gazdasági bizottsága előtt. Matolcsyt, meghallgatását követően, a bizottság három tartózkodás mellett alkalmasnak találta a miniszteri feladatok ellátására. A jelölt a bizottság előtt kifejtette: nagyon komolyan veszi a miniszterelnök és a kancelláriaminiszter bejelentését, miszerint a kormány működésében szakaszváltás történt. Hozzátette, gazdasági miniszterként a második szakaszban arra törekszik, hogy a kormány és a Fidesz stratégiájának megfelelően újabb programokat dolgozzon ki a tárca, s ezeket a már létezőkkel együtt meg is valósítsa. Matolcsy György ezek között megemlítette a lakásépítésekkel kapcsolatos, a kis- és középvállalkozások fejlesztésével összefüggő és az infrastruktúra modernizálását szolgáló programokat. Ezen túlmenően céljai között szerepel a multinacionális cégek beruházásainak földrajzi szétterítése, s olyan programok kidolgozása, amelyek például a pályakezdőket segítik abban, hogy vállalkozást indíthassanak. A miniszterjelölt hangsúlyozta, hogy működése során a partneri kapcsolatokat és az együttműködést helyezi a gazdasági kormányzás középpontjába.

A Gazdasági Minisztérium átalakítására vonatkozó kérdésekkel kapcsolatban Matolcsy elmondta, hogy a minisztérium elvégezte azt a feladatot, amely a jelenlegi struktúrájában elvégezhető volt. Ennél többre a szervezet nem képes, mert túl nagy, túl sok hatásköre van és túl sok feladattal kellett foglalkoznia. Hozzátette: nem tekinti rossznak a külgazdasággal foglalkozó részleg átadását a Külügyminisztériumnak, s nem lesz katasztrófa az sem, ha az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság felügyelete átkerül az oktatási tárcához.

Matolcsy első dolga lesz áttekinteni az energiaszektort, s mindent megtesz annak érdekében, hogy megoldja az egyes területek problémáit. Elképzelése szerint a tárcának – a Világbank javaslatával összhangban – versenyt erősítő lépéseket kell tennie ezen a területen. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik