Gazdaság

EU-CSATLAKOZÁS – Illeszkedő kérelem

Az Európai Bizottság legfontosabb feladatának az Európai Unió (EU) keleti bővítését tartja – fejtette ki a múlt héten Budapesten Giorgio Bonacci, a Magyarországgal folyó csatlakozási tárgyalások vezetője. Juhász Endre, a magyar delegáció helyettes vezetője (egyben operatív irányítója) szerint a legnehezebb tárgyalási fejezet a mezőgazdaság lesz a piacra jutási kvóták miatt, valamint azért, mert kérdéses, megkaphatjuk-e az évi mintegy 1,3 milliárd eurós kompenzációs támogatást. Eddig 23 fejezetről kezdődtek meg a tárgyalások, 28 témakörben pedig a magyar delegáció már átadta álláspontját Brüsszelben.

Egy – a PricewaterhouseCoopers által nemrégiben közzétett – tanulmány szerint Magyarország az uniós illeszkedési indexek alapján csupán az ötödik a tagjelöltek között (lásd a grafikont).

A négy kritérium – a gazdaság stabilitása, struktúrája, kereskedelmi integráltsága az unióval, illetve infrastrukturális fejlettsége – alapján összeállított teljes rangsor érdekessége még, hogy néhány tagjelölt ország paradox módon a fenti kritériumok alapján EU-érettebb, mint egyes tagállamok: Olaszországot 4, Görögország 8 tagjelölt előzi meg. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik