Gazdaság

ÉDES ÉLET – Keserű csokiautó

A Stollwerck kölni központjában 1993 óta fogadja naponta átlagosan 1300 vendégét a világ egyik legkülönösebb gyűjteménye, a csokoládémúzeum. A 4 ezer négyzetméteres bemutatón szerepel minden, amire az édesszájúak kíváncsiak lehetnek. A csokoládé 3 ezer éves kultúrtörténetén kívül 60 egzotikus növényfajta található a pálmaház dzsungelében. A fő attrakciók egyike, hogy a látogatók betekinthetnek a termelés rejtelmeibe is. Láthatunk történelmi csokoládéreklámokat, plakátokat és csokiautomatákat. Az utóbbiak közül az első több mint száz éve készült. A múzeum azzal kedveskedik, hogy nem kell belépőt fizetnie annak, akinek születésnapja van. A cég fenntart egy kisebb csokoládémúzeumot a svájci Lugano mellett is, ahol a bejáratnál csokiszökőkút fogadja a látogatókat: az édes cseppeket ostyán kínálják a közönségnek.

Ugyancsak csokoládéval kapcsolatos az a hír, amely a minap érkezett Londonból: ripityára törött a hatmázsás Forma-1-es csokikocsi, Alain Prost egykori versenyautójának mérethű mása. A francia gyártmányú desszertcsoda elkészítése 400 órába telt, és teherautó szállította francia földről a londoni nemzetközi csokifesztiválra. De amikor kinyitották a raktér ajtaját, keserűen tapasztalták, hogy az édes szállítmány több száz darabra tört a szállítás alatti megrázkódtatások következtében.

A csokiautók nem túl tartósak. Hasonlóan szerencsétlenül járt pár éve egy másik, ugyancsak 1:1 léptékű Forma-1-es modell. Azt repülőgép szállította Európából az Egyesült Államokba, ahová szintén “karambolosan” érkezett meg. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik