Gazdaság

BRÜSSZEL LESÚJT – Marhaper készül

Nagy valószínűséggel bíróság előtt folytatódik majd az egyrészről az Európai Bizottság és a brit kormány, másrészről a francia kabinet közti vita a brit marhahús importtilalma ügyében. Az Európai Unió (EU) “kormánya” egy utolsó figyelmeztetésben öt munkanapnyi időt adott Párizsnak arra, hogy indokolja meg az uniós szinten már feloldott tilalom egyoldalú fenntartását, s amennyiben francia részről nem állnak elő elfogadható magyarázattal, Brüsszel pert indít a francia állam ellen a strasbourgi Európai Bíróságon.

Gyakorlatilag kizárható annak eshetősége, hogy az unió meghajoljon a francia érvelés előtt. Mint ismeretes, az EU augusztusban – bizonyos kikötésekkel – eltörölte a brit marhahúsra vonatkozó, a BSE-kór miatt több mint három évvel korábban elrendelt importtilalmat. A döntés a brüsszeli állategészségügyi intézet vizsgálatán alapult; annak eredménye szerint a három évnél fiatalabb brit marhák húsa éppoly biztonságosan fogyasztható, mint a bármely más EU-tagállamból származó termékek.

A francia kormány a tilalom feloldásakor külön élelmiszer-egészségügyi hatóságot hozott létre, amely úgy találta, hogy Nagy-Britanniában nem kellőképp megoldott az állatállomány ellenőrzése, így előfordulhat, hogy az exportált marhahús továbbra is fertőzött. Párizs ennek alapján meghosszabbította a tilalmat, de – mint sokan állítják – a lépés hátterében alapvetően a francia termelők érdekeinek védelme áll: a BSE-kór kitöréséig ugyanis a brit szállítók jelentős részesedéssel rendelkeztek a francia piacon.

Párizs két hete a brüsszeli állategészségügyi hivatal újabb állásfoglalásával, valamint az ismételt bizottsági felszólításával dacolva bejelentette: érvényben tartja az intézkedést.

A brüsszeli bizottság már nyilvánvalóan a perre készül, hiszen más hasonló esetekben az utolsó figyelmeztetésben részesített kormánynak rendszerint két hónap áll rendelkezésére ahhoz, hogy elővezethesse érveit. Ehhez képest az öt munkanapos, tehát még jóval karácsony előtt lejáró határidő példátlanul rövidnek számít, s azt jelzi, hogy Brüsszelben vége a türelemnek. Ha Strasbourgban a francia kormányt elmarasztaló ítélet születik, úgy a brit termelők javára visszamenőlegesen megítélendő kártérítés összege akár a 100 millió fontos nagyságrendet is elérheti. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik