Gazdaság

TEJFOGYASZTÁS – Kortyolgatva

Hiába az iskolatej-akció, a (többnyire gyermekded) tejhirdetések, a marketingkampányok, nem iszunk annyival több tejet, amennyivel többet termel az ipar – az idei mérleg alapján erre a végkövetkeztetésre jutott a Tej Terméktanács. Sőt, év közben a tejtöbblet miatt átmenetileg fel is borult a piaci egyensúly. A várt 210 millió liter feletti, mintegy 90 millió literes felesleg galibát okozott, ezért májusban átmeneti önkorlátozást vezettek be a tejtermelők. A terméktanács a majdani nagyobb uniós tejtermelési kvóta reményében mégis tántoríthatatlanul és látványosan növelni akarja a fogyasztást.

Istvánfalvi Miklós, a terméktanács elnöke szerint az idei mintegy 145 literes átlagfogyasztás három-négy év alatt 200 literre, az uniós államokban mért értékek sávjának aljáig akarják felsrófolni. Ezt az élénkítést – vagy legalább a felesleg levezetését – szolgálja az országossá terebélyesedett iskolatej-akció, ez azonban elég drága marketingfogás. Egy liter iskolatej költsége 100 forint körül van literenként, ám a feldolgozó csak 26-27 forint intervenciós támogatáshoz jut.

Kérdés, hogy a tudatos termelés- és fogyasztásnövelésre milyen hatással lesz az extra minőségű tejre jövőre meghirdetendő irányár (az idei 61,5 forint után kezdetben 68 forintról volt szó, a tárcaközi bizottsági ülésen azonban már csak 65 forintról beszéltek.) A terméktanács ehhez literenként 7,5 forintos állami támogatást szeretne elérni, az agrártárca viszont jövőre is csak az idei, 4,5 forintot tartja lehetségesnek. A terméktanács elnöke szerint nem ösztönözne a termelés növelésére, ha a kormány ilyen alacsony támogatást határozna meg. Mintha a kormány nem bízna az évi 2,5 milliárd literes majdani magyar uniós tejkvóta elérhetőségében. Jelenleg mindössze 1,7 milliárd liter a termelés (a tavalyi 1 milliárd 660 millió liter után az idén várhatóan 1 milliárd 680 millió liter tejet vásárolnak fel az országban, s a mennyiség várhatóan jövőre sem lesz több 1,7 milliárd liternél). Ha pedig a fogyasztás csak évi 30 millió literrel emelkedik, akkor tíz év múlva érné el a 2 milliárd literes szintet. A terméktanács elnöke szerint a számunkra megfelelő uniós kvóta eléréséhez rövid időn belül legalább 8 százalékos felvásárlás-növekedésre lenne szükség; a mostani tempó csak 1 százalék körüli. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik