Gazdaság

MURDOCH-KIRCH – Szövetkeznek

Régóta dédelgetett tervét váltotta valóra Rupert Murdoch ausztrál médiamágnás, a News Corp. elnöke, amikor az ugyancsak általa irányított British Sky Broadcasting Group (BSkyB) 24 százalékos tulajdonhányad megszerzéséről kötött megállapodást a német Kirch PayTV társasággal. A BSkyB 2,9 milliárd márkát fizet az érdekeltségért, ebből 1 milliárd márkát készpénzben, a többit pedig újonnan kibocsátandó saját részvényben; ezáltal a Leo Kirch vezette – a televíziózáson kívül a zenemű-, könyv- és újságkiadásban is működő – német médiabirodalom 4,3 százalékos tulajdonrészhez jut a brit cégben.

A Kirch PayTV – amelynek digitális DF1 csatornája a közelmúltban olvadt bele a régebben működő Premiere-be – jelenleg 2 millió előfizetővel rendelkezik, ezzel a 33 millió német háztartás 6 százalékába ér el. A hányad viszonylag csekély, amit az magyaráz, hogy Németországban nagy számú szabadon fogható csatorna működik. Mivel azonban a Kirch-csoport megszerezte a következő két labdarúgó világbajnokság közvetítési jogát, ezenkívül rengeteg amerikai film sugárzási jogával is rendelkezik, Murdoch szerint a Kirch PayTV látványos felfutás előtt áll, és a mostani befektetés néhány év múlva megtérülhet, ha a Premiere előfizetői táborát 2002-ig sikerül megkétszerezni.

A BSkyB-nek komoly tapasztalatai vannak a fizetőtévés üzletágban, hiszen egy évtized alatt Nagy-Britannia első számú és – a Canal Plus után – Európa második legnagyobb ilyen jellegű vállalkozásává nőtte ki magát, 7,9 millió brit és ír előfizetővel. A 24 százalékos tulajdonhányad megszerzéséről szóló szerződés klauzulája szerint a BSkyB többségi érdekeltséghez juthat a Kirch PayTV-ben, ha 2001 végéig nem sikerül időarányosan teljesíteni a kitűzött üzleti célokat. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik