Gazdaság

MOBILBIOLÓGIA – Hatás van, kár nincs

Halláskárosodás, memóriazavarok, agydaiganat – nagyjából ezek lehetnek azok a betegségek, amelyeket a mobiltelefonálás okozhat. Egyelőre azonban még senki sem bizonyította meggyőzően, hogy a maroktelefon káros az egészségre. Az viszont kétségtelen, hogy a mobiltelefonálásnak vannak biológiai hatásai. Ezeket vizsgálják az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutatóintézet munkatársai.

Thuróczy György osztályvezető elmondta: a telefonkészülékből jó adag sugárzás éri a használót. Az így kapott dózis mérésére szolgáló módszerek egyelőre nem egységesek, ezért az Európai Unió (EU) összehasonlítható protokoll kidolgozását sürgeti; az erre irányuló kísérletekben pedig az intézet is részt vesz. Az úgynevezett fejfantomon végzett mérések már megállapították, hogy a mobiltelefon sugárzásának 40-70 százalékát elnyeli a szolgáltatást igénybe vevő feje; s mivel a készülékek elnyelés esetén növelik a teljesítményüket, a koponyát számottevő elektromágneses sugárzás éri.

Kérdés persze, mit is okoz ez a sugárzás. Emberekkel kísérletezve kiderült: az agy elektromos tevékenysége, az EEG határozottan változik. Károsodást nem lehet kimutatni, sőt, a Bristol University kutatói úgy találták, hogy a mobiltelefonálás javítja a reakcióidőt, mert a kísérleti alanyok a sugárzás hatására gyorsabban oldottak meg bizonyos döntési feladatokat. A mobil ellen szól, hogy a fülre tapasztott készülék ezeken kívül a hallórendszer felépítésében részt vevő idegsejtek működését is módosítja. A hatás e tekintetben tartós zajterheléshez hasonló: hosszabb telefonálás után a fül cseng, zúg, a hallás romolhat.

A fentieket állatkísérletek is igazolják. A patkányok és az egerek “telefonáltatása” ugyan nehezebb, mint az önkéntes humán alanyoké, viszont rajtuk olyan beavatkozásokat is el lehet végezni, amilyeneket embereken nem. Felszeletelt rágcsálóagyak például megmutatták, hogy a besugárzásra az idegsejtekben egyes enzimek aktivitása megváltozik. Az is bizonyított, hogy a vér-agy gát felszakadozik (ami azt jelenti, hogy olyan vegyületek is beszűrődnek a vérerekből agyba, amelyek normális esetben elkerülik a központi idegrendszert). Attól, hogy a maroktelefon rákot, agydaganatot okoz, Thuróczy György szerint nem kell tartani.

A belső zsebben tartott telefon nem állítja meg a szívet, és nem okoz infarktust, mert a mellkasba belépő sugárzás nagyságrendekkel kisebb, mint a szívdobogást szabályzó ingerületek. A mobil a pacemakernek sem árt; az intézet a SOTE Érsebészeti Klinikájával együttműködve önkénteseken tucatnyi szívritmus-szabályzó készülék típust vizsgált, s ezek közül csak egynél fordult elő, hogy időnként kihagyott.

A bázisállomások sem veszélyesek. Az antennák meghatározott irányba lövik ki az elektromágneses sugarakat, legfeljebb annak árthatnának, aki a sugárzás irányában, a forráshoz közvetlen közel helyezkedik el. Az adók sugárzását szabványok szabályozzák, a magyar előírások pedig jóval szigorúbbak az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO), illetve az EU ajánlásaiban foglaltaknál. A telepítést mindig számítások előzik meg: a szolgáltatók megbízásából ezeket a sugárbiológiai intézet végzi el. Ha pedig iskola, vagy kórház van a tervezett bázisállomás közelében, utólag is mérik a teljesítményt, s előfordult már, hogy ilyen vizsgálat után változtatni kellett az adó irányultságán. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik