Gazdaság

STOLLWERCK – Profilt tisztít

Az előzetesen kiszivárgott hírekkel ellentétben (Figyelő, 1999/47. szám) a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) mégis engedélyezte, hogy a United Biscuits (UB) tulajdonában lévő Győri Keksz Kft. megvásárolja a Stollwerck-Budapest Kft. eddigi keksz- és ostyagyártó üzletágát, illetve a székesfehérvári gyárat. A Stollwerck és a United Biscuits szeptemberi – a GVH döntésével hatályossá vált – megállapodása szerint a tranzakció részeként Németországban a Stollwerck 20 évre szóló értékesítési jogot kapott a United Biscuits összes termékére.

A Győri Keksz Kft. vezérigazgatója, Seres Tibor úgy véli, a tranzakcióval nemzetközi szinten is versenyképes méretű gyártási kapacitást sikerült létrehozni. A győri 20 ezer tonnás éves kapacitás mellé megszerzett székesfehérvári üzem évi kapacitása 13 ezer tonna. Mivel a CEFTA-piacon a keksz- és ostyafélék vámja 0 százalékos, így a tranzakcióval piaci pozíciójuk is tovább erősödhet a közép- és kelet-európai térségben. A Győri Keksz termékmárkákat és receptúrákat is megvett, s tovább foglalkozatja az eddig Székesfehérváron alkalmazott 230 főt, ugyanakkor a Stollwerck márkanevet még egy évig használhatja. Az UB Győri Keksz Kft. 1999-re 8,5-9,0 milliárd forint közötti nettó árbevételre számít, évi 20 ezer tonna édeskekszféleség gyártásából, 15 százalékos exportarány mellett.

Az ügylettel a Stollwerck-Budapest Kft. profiltisztítást hajtott végre, és a jövőben a csokoládék és csokoládé alapú édességek gyártására és eladására koncentrál. A Stollwerck 1998-as 16 milliárd forintos árbevételének 23,75 százalékát, azaz 3,8 milliárd forintot tett ki az úgynevezett “lisztes áru” termékeinek forgalma. A decemberben kifizetendő teljes vételár egy részét a Stollwerck-Budapest Kft. a csokoládégyártás gazdasági és technikai fejlesztésére fordítja. A tervek szerint 1999-ben 16 ezer tonna csokoládét gyárt a cég, míg 2000-ben már 21 ezer tonnát. A konszern németországi disztribúciós hálózatán keresztül évente 150-200 millió márka értékű lisztes árut fog forgalmazni az immár a United Biscuits gyártotta termékekből. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik