Gazdaság

SIEMENS-KILÁTÁSOK – A tőzsde kedvence

Minden idők legmagasabb szintjére, 105 euró fölé emelkedett a német Siemens ipari csoport részvényeinek árfolyama a frankfurti tőzsdén, miután a vállalat bejelentette, hogy a várakozásokat meghaladó eredményekkel zárta pénzügyi évét, s egyben ismertette a múlt évben elhatározott szerkezetátalakítási folyamat várható kihatásait.

A szeptemberben zárult pénzügyi évben a konszern árbevétele – a kedvezőbb külpiaci feltételeknek és a belső megrendelések erősödésének is köszönhetően – 14 százalékkal, 117,7-ről 134,1 milliárd márkára nőtt, míg az üzemi eredmény 63 százalékkal, 3,44-ről 5,61 milliárd, a nettó nyereség pedig 37 százalékkal, 2,66-ról 3,65 milliárd márkára ugrott. Az egy részvényre jutó nyereség csaknem a kétszeresére, 1,38-ról 2,63 euróra emelkedett.

A múlt év nagy részében – sőt már korábban is – a Siemens igen rosszul szerepelt a tőzsdén, miután a befektetők túlságosan diverzifikáltnak és felaprózottnak ítélték üzleti tevékenységét. Ugyanígy vélekedett a vállalat vezetése is, amely 1998 végén nagyszabású szerkezetátalakítási tervet jelentett be. A program keretében a folyó pénzügyi év végéig – azaz 2000 szeptemberéig – megválnak számos, kevésbé nyereséges üzletágtól.

Az eddig megkezdett eladások 8,3 milliárd márkás bevételt ígérnek, a még hátralévőktől pedig további mintegy 3 milliárdot várnak. Az összeget a Siemens felvásárlásokra kívánja fordítani, elsősorban az internetes és a gyártás-automazációs üzletág erősítése érdekében. Ezek mellett – mint azt Heinrich von Pierer elnök-vezérigazgató közölte – az e-business és a szolgáltatások lesznek a Siemens kitüntetett növekedési területei.

Pierer elmondta azt is, hogy folyó pénzügyi évben a divesztíciók 12 milliárd márkával csökkentik az árbevételt, az eredményből pedig 0,6 milliárd márkát visznek el. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik