Gazdaság

LAKÁSFRONT – Áttörési kísérlet

A kormány augusztus közepén elfogadott lakáskoncepciója nyomán mára javarészt körvonalazódott, valójában milyen intézkedések léphetnek életbe 2000. január elsejétől. A két legutóbbi kormányüléseken született döntések szerint az már bizonyosnak látszik, hogy az államkassza jövőre az ideinél 30 milliárddal többet, 110 milliárd forintot szán lakástámogatásra. A megítélt összeg nagy részét a Pénzügyminisztérium lakáselőirányzatából folyósítják majd, a további forintokon más tárcák osztoznak.

A lakáskoncepció részeként új, kiemelt kamattámogatással nyújtott, kedvezményes hitelt vezetnek be, amelyet minden olyan fiatal házaspár igényelhet, ahol egyik fél sem töltötte még be a 35 évet, de ugyanígy jogosultak a kölcsönre a minimum három gyermeket nevelő családok is. A konstrukció futamideje tíz év, a kölcsön összege legfeljebb 8 millió forint lehet, s olyan mértékű támogatással jár, amelynek révén a kamat az első tíz évben nem haladja meg a 8 százalékot.

Emellett a kormány döntött valamennyi lakáscélú kölcsön támogatásáról, amelynek időtartama 5 év, nagysága 3 százalékos. A Földhitel- és Jelzálogbank (FHB) várhatóan már januártól ezen új feltételek mellett nyújtja ezeket a konstrukciókat. A hitel fix kamata jelenleg nem lehet magasabb 14,3 százaléknál, ugyanis az erről szóló jogszabály tervezete nem engedélyezi, hogy az 1,5 százalékpontnál többel haladja meg a jelzálog-hitellevelek mindenkori fix kamatát.

Jövőre változatlan formában lehet majd a szociálpolitikai támogatást igényelni új lakás építésére és vásárlására, maximum 2,2 millió forint erejéig, ám a folyamat ellenőrzése szigorodik. Ezzel párhuzamosan viszont 2000-ben megjelenik az úgynevezett ,,félszocpol” lehetősége is, amelyre – legfeljebb 1,1 millió forintig – azok a családok jogosultak, amelyek a már meglévő lakásukat kívánják átalakítani, bővíteni vagy komfortosabbá tenni. Az összeg természetesen ebben az esetben is függ a gyermekek számától, egy gyermeknél a család 100 ezer, kettőnél 600 ezer forint igénybevételére jogosult, s csak három esetén jár a maximális, 1,1 millió forintos összeg. Az új lakáskoncepció az áfa-visszatérítés mértékét jövőre is 400 ezer forintban maximálta. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik