Gazdaság

KÉPEK AZ INTERNETEN – Gyermekeket támogatnak a szervezők

Új fejezetet nyitott a magyarországi műtárgypiacon a Kieselbach Galéria múlt hét végén zárult internetes árverése. Az Antik Enteriőr kiállítással egy időben bonyolított négynapos online aukción – amelynek lebonyolításában a galéria mellett közreműködött a MatávNet és a Prim Online Kft. – tíz alkotásra lehetett licitálni. Az érdeklődést mi sem jelzi jobban, minthogy összesen 120 ezer letöltést regisztráltak a galéria oldalairól (www.kieselbach.hu). Az összkikiáltási ár 323 500 forint volt, a győztes ajánlatok összege ennek közel ötszörösére, 1,593 millió forintra rúgott. A bevételből a költségek levonása után a Gyermekétkeztetési Alapítványt támogatják a partnerek.

Egy-egy alkotásért átlagosan huszonhárman alkudoztak, de volt olyan festmény, amelyért negyvenszer ígértek egymásra a licitálók, akik a zárás előtti órában összesen hatvanszor írták át az “eredménylistát”. A legnagyobb áremelkedés Faragó Géza Pezsgőző nő című alkotásához fűződik, a 15 ezres induló ár 18-szorosát ajánlotta a licitben győztes vevő, míg az aukció legértékesebb darabjának meglepetést nem keltő módon Rippl-Rónai József “Zorka papája” című festménye bizonyult, e mű esetében a 40 ezer forintos kikiáltási árhoz képest 493,5 ezer forintnál koppant a virtuális kalapács.

A Kieselbach Galéria egyébként a hét végén, december 10-én és 11-én rendezi meg hagyományos év végi nagyárverését a Vígszínházban. Ott kalapács alá kerül a Rippl-Rónai rajz párja, a “Zorka mamája” című alkotást, amit ugyancsak 40 ezer forintért kiáltanak ki. A kétnapos rendezvényen 370 mű vár vevőre. A rangsort egy 19. századi velencei festő, Francesco Hayez Szerelemtől epekedve című műve vezeti 14 millió forintos kikiáltási árral. A “legek” között említendő még Tihanyi Lajos Erdős tájkép című vászna, amelyért minimum 8 millió forintot remélnek az eladók, továbbá egy ritkaság a hazai aukciós piacon: Paál László műve, a 7 millió forintért felajánlott Barbizoni erdőbelső. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik