Gazdaság

FOLYÓ FIZETÉSI MÉRLEG – A profitkivonás árnyékában

A Magyar Nemzeti Bank múlt héten közzétett adatai szerint a folyó fizetési mérleg hiánya 41 millió dollár volt októberben, közel 70 millió dollárral kevesebb, mint egy évvel ezelőtt. A mérleg szeptemberben 88 millió dolláros deficittel zárt. Az első tíz hónapra mért hiány 1,328 milliárd dollárt tesz ki, 117 millió dollárral marad el az előző év azonos időszakáétól. A piaci elemzők konszenzusos várakozása 130-150 millió dollárra tette a folyó fizetési mérleg októberi deficitjét.

Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Rt. elnöke emlékeztetett arra, hogy tavaly az utolsó két hónapban mintegy 900 millió dollár profitot vittek ki a külföldi vállalatok. Belyó Pál, az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet igazgatója szerint a profitkivonás a hátralévő időszakban mintegy 400-500 millió dollár lesz.

Tavaly azért volt ennél lényegesen magasabb, mert akkor az orosz pénzügy válság veszteségeit részben az itteni nyereségükkel pótolták a külföldi befektetők, akik már több éve nem vittek ki komolyabb nyereséget Magyarországról – hangoztatta a kutató.

Az év tizedik hónapjának végén a jegybanki tartalékok állománya 10,2 milliárd dollár volt. Ez év októberében az áruforgalomnak a fizetési mérleget terhelő tételei 203 millió dollár deficitet mutattak. Az áruforgalmi egyenlegben az első tíz hónapban 1,743 milliárd dollárnyi deficit alakult ki, szemben az előző évi 1,761 milliárd dollárral. Az év tizedik hónapjában az adósságot nem generáló tőketételeknél mért forrásbeáramlás 55 millió dollár volt, január elejétől október végéig a nem adóssággeneráló tőketételek egyenlege 2,017 milliárd dollárra rúgott. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik