Gazdaság

FERIHEGYI BOTRÁNYOK – Légicsatározások

November 25-től az új vezető kinevezéséig Vitézy András korábbi stratégiai tanácsadó irányítja miniszteri biztosként a Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatóságot (LRI). A közlekedési tárca a lehető legrövidebb időn belül pályázatot ír ki az igazgatói poszt betöltésére.

Katona Kálmán miniszter az Állami Számvevőszék vizsgálatát kéri a 120 millió dolláros beruházással létesített, s a múlt év decemberében átadott Ferihegy 2/B utasforgalmi terminál szerződéseinek lezárásával kapcsolatban.

Az LRI-nél az idén sűrűn követik egymást az események. Tavasszal különböző mulasztások miatt leváltották a szervezetet 12 esztendőn át irányító Erdei Tamást; a vezetéssel átmenetileg Somogyi-Tóth Gábort bízták meg, az utód megtalálása érdekében pedig pályázatot írtak ki. A tenderen nyertes Kovács Péter szeptemberben vette át az irányítást, és a Népszava november 24-i írása szerint belső vizsgálatot rendelt el a cégnél. Ennek során – állítja a cikk – fény derült arra, hogy Somogyi-Tóth Gábor a miniszter felhatalmazása nélkül írta alá az új terminál átadását szentesítő jegyzőkönyvet, s a kivitelezőket ezután semmi sem kötelezi a hiányok pótlására és a hibák kijavítására. Az ezeket fedező összeg a 100 millió forintot is elérheti, mely az államot terheli.

November 25-én Katona Kálmán magához kérette Kovács Pétert, aki többek között elmondta, hogy egyes beosztottjai nem támogatják a munkáját, s azt is, hogy belső vizsgálatot indított. Egyúttal felajánlotta lemondását, melyet a minisztérium vezetése elfogadott.

Információink szerint az LRI-nél Vitézy Andrást határozott, felkészült embernek tartják, aki megoldhatja a társaságnál a vezetői válságot. Somogyi-Tóth Gábor a miniszteri biztos szakmai helyetteseként megtartotta igazgató-helyettesi posztját, melyet Kovács Péter kinevezése óta tölt be. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik