Gazdaság

VARSÓI KAMATEMELÉS – Váratlan mértékben

A vártnál nagyobb, 250 és 350 bázispont közti mértékben emelte meg az irányadó kamatlábakat a lengyel jegybank monetáris politikai bizottsága (RPP). A döntés értelmében a meghatározó repokamat 2,5 százalékponttal, 16,5 százalékra, míg a diszkont- és a lombarkamat egyaránt 3,5 százalékponttal, 19,0, illetve 20,5 százalékra nő.

Az emelés puszta ténye nem okozott meglepetést, tekintettel az előzőleg nyilvánosságra hozott októberi inflációs jelentésre, amely szerint a 12 havi ráta 8,7 százalékos volt. Ezzel biztossá vált, amit már korábban is valószínűsíteni lehetett, hogy messze nem teljesül az RPP által az idei évre megszabott 6,6-7,8 százalékos inflációs cél. A mostani kamatemelés célja immár az, hogy legalább a jövő évi 5,4-6,8 százalékos előirányzat tartható legyen. A pesszimistább elemzők azonban erre sem látnak sok esélyt.

Ez év februárjában az infláció még hosszú ideje nem látott alacsony szinten állt, a 12 havi mutató akkor mindössze 5,6 százalék volt. Az RPP szerint javarészt a kormányzat politikája okolható a kedvezőtlen változásért. Az infláció erősödését váltotta ki a többszöri vámemelés, az élelmiszer-piaci beavatkozások sora, valamint az, hogy az állami monopóliumoknál a kívánatosnál lassabban halad a szerkezetátalakítás. Elégedetlenségének adott hangot az RPP a költségvetési folyamatokkal – az állami szervezeteknél és cégeknél folyó túlzott költekezéssel – kapcsolatban, ugyanakkor önkritikát is gyakorolt, amennyiben utólag hibásnak minősítette az idén januári nagyarányú kamatcsökkentést, amely a hitelek olcsóbbá válásán keresztül a kereslet jelentős erősödéséhez vezetett.

Ami a kilátásokat illeti, az RPP hajlik az újabb kamatemelésre, legalábbis ez derült ki a testület egyik tagja, Boguslaw Grabowski nyilatkozatából. Az elemzők többsége is arra tippel, hogy a jövő év elején további monetáris szigorítás várható, mert a mostani intézkedés még mindig nem elég az infláció megfékezéséhez. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik