Gazdaság

NÉPSZERŰ CÉLPONTOK – Téli klasszikusok

Pénztárcájától függően, a magyar síelő ezernyi potenciális célpont közül választhat, a szomszédos országok közeli pályáitól egészen a francia és olasz síparadicsomokig. Összeállításunkban öt tipikus célország főbb paramétereit igyekszünk sorra venni.

SZLOVÁKIA. A régebben a magyarok által leggyakrabban látogatott sícélpont ma is népszerű, hiszen közel van, és még mindig olcsónak számít. A pályák egy részét igényesen felújították (ilyen például a Krompachy-Plejsy újgenerációs síközpont), de a többi is jó karban van. A sorban állás azonban még mindig jellemző, hiszen maguk a pályák nem lettek hosszabbak, és új felvonók sem épültek tömegesen. A sícentrumokra általában jellemző, hogy 10-20 kilométeres pályarendszerrel és csak néhány felvonóval rendelkeznek.

AUSZTRIA. Közel van, a legkisebbtől a legnagyobb pályarendszerig minden megtalálható, mindenféle szolgáltatás igénybe vehető, de mindezekért elég borsos árat kell fizetni. Nagyon sok kikapcsolódási lehetőséget nyújtanak, és a minőség mindenhol kifogástalan. Alsó-Ausztria és Karintia olcsóbb, míg Tirol és Stájerország drágább régiónak számít.

OLASZORSZÁG. Manapság a legnépszerűbb síterep a magyarok körében, sokan nagyon szívesen járnak ide vissza. A szolgáltatások korrektek, de valamivel szerényebbek és olcsóbbak, mint Ausztriában, a helyiek kedvesek, közel állnak a magyar mentalitáshoz. A szállások tágasak és kényelmesek, magas a pályaszállások aránya, a sípályák pedig kiterjedtek és jó minőségűek. Egyéni utazásnál az autópályadíj maximum 10 ezer forintot tesz ki. Olcsósága miatt rengeteg egyetemista és család jár ide, de a “menőbb” síterepek (Tonale, Marilleva) már drágábbnak számítanak.

FRANCIAORSZÁG. Árak és szolgáltatások tekintetében abszolút slágerhely, olcsón lehet akár 300-600 kilométeres pályarendszereken is síelni. Itt még a kisebbnek számító helyek is 50-60 kilométernyi pályával rendelkeznek, túlszárnyalva ezzel néhány ország nagy síterepeit. Hátránya, hogy nagyon messze van (1200-1400 kilométer, busszal akár 24 órát is igénybe vehet az utazás), az autópálya-, és alagútdíjak a 20 ezer forintot is elérhetik, így szinte csak fiatalok járnak ide. További kellemetlenséget okozhat, hogy a szállások kisebbek és kényelmetlenebbek, mint máshol. Itt minden szállás a pályáknál található, így a szolgáltatások meglehetősen drágák, hasonlóan az élelmiszerekhez. A Grenoble-tól délre eső terepek igazi “sígyárak”, hatalmas lakótelepszerű apartmanházak jellemzik, míg északabbra inkább a rendkívül hangulatos alpesi házak találhatóak.

SZLOVÉNIA. Kevésbé népszerű hely, pedig minőségét tekintve hasonló Ausztriához, de olcsóbb annál. Közelsége (300-400 kilométer Budapesttől) nagy előny, 20-40 kilométeres pályarendszereivel, szépen karbantartott pályákkal és színvonalas szálláshelyekkel kellemes síelést biztosít. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik