Gazdaság

LAKÁSKONCEPCIÓ – Versenyellenes?

Egyidejűleg élénk érdeklődést és némi csalódottságot váltott ki a hazai kereskedelmi bankok körében a kormány új lakáskoncepciójának tervezete – tájékoztatta a Figyelőt Földi Tamás, a Magyar Bankszövetség főmunkatársa. A koncepció végrehajtásáról gondoskodó kormányrendelet tervezete hivatalos úton alig három hete jutott el a szervezethez.

Az érintettek úgy látják, hogy a kormánynak nem sikerült olyan megoldást találnia a lakásproblémára, amely a finanszírozókat versenysemleges helyzetbe hozná. A tervezet alapján jó üzletnek ígérkezik a lakáshitelek nyújtása, s akár 20 hazai pénzintézet is bekapcsolódna a vásárlások és építkezések finanszírozásába, csatlakozva a terepet eddig uraló OTP-hez és a lakás-takarékpénztárakhoz. Ám értetlenül szemlélik a tervezetben olvasható diszkriminatív feltételeket, közülük is elsősorban azt, hogy a bankokat illető 3 százalékos támogatásban kizárólag az állami tulajdonban lévő, jelzáloglevelet kibocsátó pénzintézeteket részesítené a kormány. Az érintettek szerint ez kifejezetten versenyellenes lépés lenne, ráadásul értelme sem volna, mert a kritériumoknak jelenleg egyedül eleget tevő Földhitel- és Jelzálogbank (FHB) nem rendelkezik érdemi fiókhálózattal, így a hiteleket nem lesz hol értékesítenie.

Azzal kapcsolatban is fenntartásaikat fogalmazták meg a hazai kereskedelmi bankok, hogy az FHB a hitelnyújtásba más, megfelelő fiókhálózattal rendelkező bankokat is bevonna, jutalékkal “honorálva” tevékenységüket. Vélekedésük szerint ez olyan költséges megoldás lenne, amely a 3 százalékos kamattámogatást rögtön fel is emésztené. További kérdéseket vet fel, hogy egyelőre nem született döntés az FHB privatizációjáról. E bank eladásával ugyanis nem maradna olyan hitelintézet a palettán, amely megfelelne a támogatás eredeti kritériumainak, ezzel a program finanszírozása végképp bizonytalanná válna. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik