Gazdaság

A “kötelező” zegzugai

Ütközőzóna című írásuk (Figyelő, 1999/46. szám) a biztosítók piaci stratégiájáról képet ad, sőt, a személyautók leggyakoribb tarifáit is áttekinti – az csak személyes pech, hogy a bonus 7-es kategória rám nem vonatkozik.

Szívesen láttam volna a cikkben úgynevezett flottabiztosítási összehasonlítást, netán az árufuvarozással, személyszállítással foglalkozó vállalkozások számára információt nyújtó táblázatokat a tehergépjárművek és autóbuszok jövő évi díjairól is. Meglehet persze, hogy például a flottabiztosítások esetében ilyen összehasonlítást tenni nehezebb, ott ugyanis a biztosító és a biztosított kapcsolata jóval összetettebb. Ilyen szerződések gyakran más irányú biztosításokat is feltételeznek, néhány társaság pedig éppen azért száll be ebbe az üzletágba, hogy nagy ügyfelei vagyonbiztosítási igényeit teljes körűen ki tudja elégíteni. Azaz, hogy a többi mellett a gépjárművekre vonatkozó szerződéseket is nála kösse a kiemelt ügyfél. Nagy cégek esetén ez pedig ugyebár flottabiztosítást jelent.

Minthogy pedig ilyenkor nem pusztán ez a szerződés köti a feleket össze, e termékekbe, vagy még inkább termékcsomagokba könnyebben becsempészhető az alku, az egyedi megfontolás. Noha a flottabiztosítások díjait is konkrét táblázatok rögzítik, ezen a téren jóval inkább számítanak a kiegészítő szolgáltatások. Azok, amelyeket a biztosító a kárrendezés – annak felbecsülése, javítása, törlesztése – során az ügyfélért megtesz. És az sem mindegy, hogy a gépjármű-biztosítási hűség az illető ügyfélnek az adott társaságnál kötött más biztosításainál esetleg milyen előnyt jelent.

Ehhez a témakörhöz már csupán egyetlen megjegyzést fűznék, mégpedig azt, hogy érdemes megvizsgálni, mely társaságok zárják ki a flottabiztosításból a magánszemélyeket. Merthogy a kötelezővel foglalkozó cégek többsége csak a jogi személyek flottáit hajlandó biztosítani. Amennyiben privátim rendelkezik valaki ötnél több, azaz már flottának számító autóval – igaz, erre valószínűleg nem túl gyakran akad példa -, azt a biztosítók általában nem honorálják alacsonyabb díjjal.

HAJNAL JÓZSEF

Budapest

Ajánlott videó

Olvasói sztorik