Gazdaság

ZENEÜZLET – Testre szabott lemezek

Az elektronikus kereskedelem egyik legnépszerűbb és legrégebben működő üzletága a CD-lemezek online árusítása. A Greenfield Online felmérése szerint az Amazon.com, amely jelenleg a legnagyobb virtuális áruház az interneten, a leglátogatottabb online zeneboltot is magáénak tudhatja. A világháló – hasonlóan a világvárosok bevásárlónegyedeihez – tele van CD-ket árusító üzletekkel, amelyek természetesen már a web magyar szegletében is felbukkantak.

Ma az interneten keresztül bármilyen lemez beszerezhető, viszont elenyésző azoknak a weboldalaknak a száma, amelyek lehetővé teszik, hogy mi magunk állítsunk össze CD-ket, amelyeket aztán el is készítenek nekünk. Márpedig az írható CD-k korában ez jogos igény. Azt a néhány – főleg amerikai – társaságot pedig, amelyek erre specializálódtak, korlátok közé szorítják a törvények: a CD-írás vagy -íratás általában véve illegális, kivéve, ha a kiadó hozzájárul az adott zenemű szabad terjesztéséhez. A mamutkiadók hallani sem akarnak erről, így erre csak a kis, független társaságokat lehet rávenni, számukra ugyanis még fontosabb a reklám, mint a lemezekből származó bevétel. A személyre szóló CD-k készítését hirdető internetes cégek kínálatában így legtöbbször rétegzenék, feldolgozások, illetve olyan örökzöldek szerepelnek, amelyek már nem jogdíjkötelesek. A válogatást az ízlésünkre – és a pénztárcánkra – bízzák: egy dal ára ebben az esetben is egy dollár alatt van, egy CD ára így körülbelül 20 dollár (általában ennyibe kerülnek az ajánlott, előre elkészített válogatások is). A kényelem ára ezen felül, hogy a rendelkezésre álló időkeret némileg rövidebb, mint egy kész CD esetében: a két legnagyobb ezzel foglalkozó vállalkozás, a Musicmaker.com és a CustomDisc.com egyaránt 70 percben maximálja a kitölthető szabad helyet.

Egyelőre kevesen látnak üzleti fantáziát ebben a lehetőségben, sok ismert előadó és forgalmazó mégis támogatja a születő üzletágat. Például a Beastie Boys 150 dalát tette közzé a világhálón abból a célból, hogy az internetezők összeállíthassák belőle saját albumukat. Aki ilyen CD-t rendel az akcióban részt vevő weboldalakon (Musicmaker.com, Beastieboys.com), az ingyen töltheti le az együttes új, Alive című dalát. Egy másik irányzat az “offline” CD-összeállítás: 2000 januárjától az év közepéig több ezer önkiszolgáló kioszk felállítását tervezi az angol zeneboltokban a Musicmaker.com és a Photo-Me. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik