Gazdaság

DANUBIUS HOTELS – Regionális szerepre tör?

Különösebb meglepetést nem okozott a Danubius-csoport esetében – a vártnál árnyalatnyival rosszabb – harmadik negyedéves jelentés, nem úgy, mint a csehországi akvizíció négy nappal későbbi közzététele. Ez az első alkalom ugyanis, hogy a szállodaüzemeltető külföldön vásárolt ingatlant és egyben piacot is. A Danubius Rt. profiljába kitűnően illeszkedő, Marienské Lazne-i (marienbadi) fürdőszállót 3,6 millió dollárért vásárolta meg a társaság. Az 1992 és 1994 között épített szálloda kitűnő állapotban van, 94 szobájában jelenleg is 50-55 százalékos a kihasználtság. A menedzsment véleménye szerint pedig a Danubius értékesítési hálózatával már rövid távon is könnyen javítani lehet a kihasználtságot.

A német-cseh határ közelsége miatt elsősorban a német vendégekre számít a Danubius, de a csehországi igények mérsékelt növekedésével is számolnak üzleti terveikben.

Elemzők igen pozitívan ítélik meg az akvizíciót, hiszen ez az első lépése lehet egy, az egész régió idegenforgalmából profitáló szállodalánc megteremtésének. Ráadásul a magyarországi szállodaárakat figyelembe véve kifejezetten jó üzletet kötött a társaság. A vásárláshoz szükséges pénzeszközöket különösebb nehézség nélkül előteremtheti a Danubius-csoport, amely – legalábbis a harmadik negyedéves mérlegadatok alapján – bőven rendelkezik likvid eszközökkel.

A tőzsdei szereplők, úgy tűnik, másként értékelik az új fejleményeket, hiszen az elemzők által egyértelműen kedvezően értékelt akvizíció, valamint a pozitív utolsó negyedéves eredménykilátások ellenére egy hét alatt közel 200 forintot – 4-5 százalékot – gyengült a papír kurzusa a Budapesti Értéktőzsdén. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik