Gazdaság

AUKCIÓK A WEBEN – Luxusiparosok rivalizálása

Az érintettek nem erősítették meg a Financial Times értesülését, miszerint Bernard Arnault, Franciaország leggazdagabb üzletembereinek egyike több mint 70 millió fontért (110 millió euróért) vásárolhatja meg a brit Phillips céget, a világ harmadik legnagyobb aukciós házát. A Phillips képviselői a napokban úgy nyilatkoztak a Le Figaro című párizsi lapnak, hogy mindez csak találgatás, míg a francia mágnás körei nem voltak hajlandók kommentálni a hírt.

A beszámolók szerint az Arnault és a Phillips között folyó tárgyalások már meglehetősen előrehaladott stádiumban vannak, noha annak is fennáll a lehetősége, hogy egy rivális ajánlattevő megfúrja az üzletet. A tavaly 121,6 milliárd fontos forgalmat lebonyolító Phillips 64,5 százaléka a 3i nevű brit kockázati tőketársaság tulajdonában van.

A cég 17 árverezőhelyiséggel rendelkezik Nagy-Britanniában és kettővel az Egyesült Államokban. Ezenkívül jelen van több európai országban, Japánban, Dél-Afrikában, Ausztráliában és Új Zélandon.

Arnault nagy erőfeszítéseket tesz egy internetes birodalom felépítésére is, a közelmúltban 500 millió eurós alapot hozott létre Europ@web néven azzal a céllal, hogy magánvagyona egy részére kedvező befektetési lehetőségeket kutasson fel e szektorban. Emellett egyike a legnagyobb tulajdonosoknak a kizárólag internetes aukciókra szakosodott európai cégben, a londoni tőzsdén és a New York-i Nasdaqon jegyzett QXL-ben.

Elemzők szerint a francia üzletember elsősorban elektronikus úton igyekszik majd felfuttatni a Phillips forgalmát. Az ügylet létrejöttével nem egészen két év leforgása alatt másodszor történne meg, hogy egy vezető brit aukciós ház francia tulajdonba kerül. Az első vétel Arnault fő riválisa, Francois Pinault nevéhez fűződik, ő a múlt évben szerezte meg a Christie’st – csekély 1,5 milliárd dollárért (1,44 milliárd euró). A két francia iparmágnás között látványos vetélkedés zajlik, legutóbbi üzleti összecsapásuk során (Figyelő, 1999/23. szám) a tét az olasz Gucci divatház megszerzése volt, akkor Pinault került ki győztesen. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik