Gazdaság

ADÓMÉRLEG – Nyerésben

A társas vállalkozások tavaly 23,5 százalékkal több nettó árbevételt értek el, mint 1997-ben, főként a dinamikus exportbővülésnek köszönhetően – állapította meg az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal mintegy 243 ezer bevallás feldolgozását követően. A mindkét vizsgált évben működő vállalkozásoknál az inflációt még inkább meghaladó, 26 százalékos forgalombővülés mutatható ki.

Az exportértékesítés tavaly 32,4 százalékkal nőtt; átlag feletti mértékben a feldolgozóipar, ezen belül leginkább a gépgyártás, valamint a textil és ruházati termékek külföldi értékesítése szaladt meg. A társaságok 1998-ra 1035 milliárd forint adózás előtti eredményt jelentettek, 31 százalékkal többet, mint a megelőző évben. Az összesített üzemi eredmény 1110 milliárd forint volt, 26 százalékkal több az 1997. évinél. Átlagot meghaladó növekedés volt az alábbi ágazatokban: építőipar, kereskedelem, szállítás, posta, távközlés, ingatlanforgalmazás. Az összes üzemi eredmény kétharmad részét a túlnyomórészt külföldi tulajdonban lévő 15,3 ezer vállalkozás érte el. A pénzügyi műveletek vesztesége közel 40 százalékkal nőtt, s 188 milliárd forintot tett ki.

Valamennyi nemzetgazdasági ág pozitív adózás előtti eredménnyel zárta az évet. A nyereségesek aránya 58 százalékra nőtt, a veszteségeseké pedig 38 százalékra emelkedett, míg nullszaldót – az előző évi 16 százalék után – a cégek 4 százaléka mutatott ki. Az átlagot jóval meghaladó eredménynövekedés volt tapasztalható a közepes és nagyvállalkozások körében. Ugyanakkor átlag alattinak bizonyult a mikro- és kisvállalkozások eredményjavulása, az alkalmazott nélküliek összesített eredménye pedig negatív lett.

A számított adó tavaly a társas vállalkozásoknál mintegy 260 milliárd forint volt, 33 százalékkal haladva meg az 1997. évit. Adókedvezmény címen 94 milliárd forintot számoltak el; e tétel 90 százalékát a többségi külföldi tulajdonúak vették igénybe. A legtöbb adót a feldolgozóipar fizette (lásd a grafikont); az átlagos adóterhelés 12,1 százalékról 11,5 százalékra csökkent. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik