Gazdaság

ZSIDÓ KÁRPÓTLÁS – 200 milliós igény

A magyar zsidó közösségek mintegy 200 millió dollárt igényelnek abban a kártérítési eljárásban, amely a svájci magánbankok és egyéb szervezetek állítólagos II. világháborús cselekedeteivel, illetve a holocausttal függnek össze – közölte Sebes Gábor, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány titkára. Az Egyesült Államok Kerületi Bírósága november 29-én úgynevezett méltányossági meghallgatás keretében dönt összesen 1,25 milliárd dollár kártérítésről. A magyar zsidó közösség kárigénye nem tartalmazza az egyéni igényeket.

Eddig 8900 egyéni igényről tud a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége – tudtuk meg Feldmájer Pétertől, a szövetség egyik illetékesétől. A magyar kormánnyal tárgyalásokat kezdenek arról, hogy legalább a svájci által 1975-ben – egy jóval korábbi bizalmas jegyzőkönyv alapján – a magyar kormánynak kifizetett 325 ezer svájci frank mai értékét megkapja a zsidó közösség.

Nincs még döntés az osztrák bankok által felajánlott 45 millió dolláros kártérítéssel kapcsolatos magyar zsidó közösségi igény mértékéről sem. További igény merült fel az 1945 után az Egyesült Államokban zárolt magyar, részben elrabolt zsidó javakkal kapcsolatban is. Nem kizárt az sem, hogy nemzetközi zsidó szervezetekkel szemben lép fel a magyar közösség, hogy a megillető részt megkaphassák a nemzetközi szervezeteknek már korábban juttatott kártérítésekből. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik