Gazdaság

TVK – Túl a mélyponton?

Közel 6 milliárd forinttal, 5,6 milliárdra csökkent a TVK-csoport nemzetközi könyvviteli szabályok (IAS) szerint konszolidált adózás utáni eredménye az idei első kilenc hónap során. A visszaesés a gyorsjelentés szerint az olefingyár második negyedévi rendkívüli nagyleállásának, és a petrolkémiai üzletág tavalyitól elmaradó fedezeti szintjének rovására írható.

A TVK-csoport konszolidált árbevétele 18,9 milliárd forinttal nőtt, s elérte a 86,7 milliárdot. A 28 százalékos bővülés elsősorban a tavaly megvásárolt osztrák Unterland leányvállalat konszolidációs körbe kerülésének köszönhető. Az anyavállalat árbevétele azonban 8 százalékkal elmarad a tavalyitól, habár a különbség mértéke az éven belül csökkenő tendenciát mutat.

A július-szeptemberi időszakban javult a termékenkénti bruttó fedezet, de ezek a mutatók még mindig nem érik el a tavalyi év hasonló időszakának mértékét.

A műanyag üzletág a nyáron átadott biafol üzem kivételével növekvő kapacitás-kihasználtsággal dolgozott, fedezeti szintje azonban lényegesen nem javult. Az Unterland cég mindössze 5,9 millió forinttal járult hozzá a cégcsoport nettó eredményéhez.

Az Unterland kamatterheinek bevonása, valamint a hozamok és a betéti kamatszint esése miatt a pénzügyi tevékenység eredménye sem érte el a tavalyi értéket.

A negyedik negyedévben a fedezeti szint számottevő javulása szükséges ahhoz, hogy a vegyipari társaság teljesíteni tudja az elemzők által a gyorsjelentés előtt az idei évre várt 10 milliárd forintot meghaladó nettó eredményt. Ezzel és a jelenlegi 3900 forint körüli tőzsdei árfolyammal számolva a részvény árfolyam/egy részvényre jutó eredménye (P/E) 8 körüli. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik