Gazdaság

MOZIÁLMOK – Szélben, pókokkal

Jól bevásároltunk! – mondhatnák azok a moziüzemeltető cégek, amelyek szinte egy időben – csütörtökön és pénteken – összesen 26 teremben először fogadják a fővárosi közönséget. Az Európában összesen 235 millió dollárt beruházó dél-afrikai illetőségű Ster Century a megaplex műfajt hozta el a budai Campona, illetve a Nyugati pályaudvarnál felépült Westend City Center bevásárlóközpontokba. A mozi vállalat a multiplex-élményhez képest olyan speciális új effekteket ígér, mint a digitális körhanghatás, a faltól falig nyúló óriásvásznak, a stadionszerű ülésrend (megnövelt lábtérrel), vagy például a luxus fotelülések, ahol a szokásos üdítő és pattogatott kukorica mellett akár hot dogot vagy jégkrémet is fogyaszthatnak a nézők.

A Campona Ster Century Megaplex 11 terme a Steve Martint és Eddie Murphyt felvonultató Fergeteges forgatással (Bowfinger), A tizenharmadik harcos című Antonio Banderas-filmmel és az új Robin Williams-alkotással debütál. Ez utóbbinak a címe – Micsoda álmok jönnek – akár bevezető szlogenje is lehetne a Westend Megaplex másnapi premierjének, ahol 6 ezer négyzetméteren egyszerre 3100 néző élvezheti a hollywoodi sikerprodukciók mellett a magyar filmtermés remekeit is.

Egészen másfajta élményt kínál majd – ugyancsak a Westendben – az előbbitől alig néhány méterre nyíló Matrix World. Magyarország első háromdimenziós mozgófilm-színházát a Multi-Dimensional Studios Wavestream üzemelteti. A minden érzékszervre ható totális élményt az úgynevezett EFX-rendszer biztosítja: esőt, szelet, ködöt, mennydörgést, illetve szagokat, érintéseket körítve a szimultán futó filmélményhez. A néző szinte fizikailag válik részesévé a történéseknek: megtapasztalhatja, milyen érzés, ha a háta mögött egy dinoszaurusz fújtat, esőcseppek kopognak a fején, szél borzolja a haját vagy éppen pókok másznak fel a lábán. A számítógép által összehangolt rendszer térhatású képei, a szimulációs technológia, az egyszerre öt speciális űrfotelt mozgató hidraulika olyan komplex élményt nyújt, amelynek befogadására csak meghatározott ideig képes az ember, ezért a filmek átlagos időtartama 4-5 perc. Az alkotásokat élő show előzi meg, a jegyárak pedig megegyeznek a szokott mozis belépőkkel. Péntektől a következő filmek várják a borzongani vágyókat: Galaktikus dodzsem, Cápasziget, Elvarázsolt kastély, Ali Baba kalandjai, Utazás a múltba, Galaktikus háború. Akinek pedig ennyi izgalom is kevés, az bátran nekivághat az üzletek meghódításának. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik