Gazdaság

LENGYEL ADÓÜGYEK – Balcerowicz-póker

Kisebb pánik tört ki a múlt hét végén a varsói devizapiacon. Az ügy előzménye, hogy a két kormánypárt, a koalícióban vezető szerepet betöltő Szolidaritás Választási Szövetség (AWS), illetve a másodhegedűs Szabadság Unió (UW) között az adókról és a jövő évi költségvetésről zajló vitában Leszek Balcerowicz pénzügyminiszter, az UW elnöke bejelentette: lemond, ha a parlament nem fogadja el időben az általa javasolt intézkedéseket. A zloty – minden idők legmélyebb szintjére zuhanva – 5,5 százalékkal gyengült a lebegtetési sáv középárfolyamához képest, kisvártatva azonban már 3,0 százalékkal fölötte állt annak, miután az AWS engedett a pénzügyminiszter követeléseinek.

A megállapodás értelmében a szejm november közepéig megszavazza az adók, illetve egyes jóléti juttatások csökkentéséről szóló előterjesztéseket, így azok a felsőházi jóváhagyást és az elnöki aláírást követően életbe léphetnek a jövő év elejétől. A legfontosabb intézkedés a személyi jövedelemadó táblájának átalakítása, ami a két kormánypárt közti kompromisszum eredménye. Eszerint a jelenlegi 19, 30 és 40 százalékos kulcsok helyett jövőre 19, 29 és 36, 2001-ben pedig 19, 28 és 35 százalékos rátákat alkalmaznak, majd 2002-től már csak két kulcs marad, egy 18 és egy 28 százalékos. Balcerowicz eredetileg azt akarta, hogy az utóbbi rendszert már 2001-ben vezessék be.

Erőteljesen mérséklődik a társasági adó is, a jelenlegi 34 százalék helyett jövőre már csak 30 százalék lesz érvényben, majd 2004-ig ez fokozatosan tovább csökken, egészen 22 százalékig. A költségvetési bevételkiesések részleges kompenzációjaképpen eltörlik a lakásvásárlás után járó adókedvezményt, és ezentúl csak a legalacsonyabb jövedelműek vehetik igénybe azt az adójóváírást, amely eddig valamennyi két- vagy több gyermekes családnak járt.

A vitában az AWS végig azzal érvelt, hogy az adócsökkentések nyomán számottevően szűkülnek a szociális és jóléti kiadásokra fordítható költségvetési források. Balcerowicz viszont – aki egyébként két éve az egységes 19 százalékos jövedelemadó-kulcs bevezetésének gondolatát is fölvetette – arra hivatkozott, hogy a kulcsok leszállítása nyomán felerősödő lakossági fogyasztás magasabb áfa-bevételt biztosít, a társaságok adójának csökkentése pedig a beruházások és a foglalkoztatás javulásához vezet, ami ugyancsak kárpótolja a büdzsét. A pénzügyminiszter alapvető szempontnak tartja emellett, hogy a kormánynak mindent meg kell tennie a gazdasági növekedés gyorsítása, a legalább 7 százalékos GDP-bővülés elérése érdekében, máskülönben Lengyelország nem tud fölzárkózni a nyugati gazdaságokhoz. Elemzők összességében kedvezően ítélik meg Balcerowicz programját. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik