Gazdaság

ECB-KAMATEMELÉS – Vissza a kezdethez

Megfelelve a várakozásoknak, az irányadó kamatok emeléséről határozott az euró-övezet monetáris politikájáért felelős Európai Központi Bank (ECB). A döntés értelmében mindhárom ráta 0,5 százalékponttal emelkedik, így a pénzpiaci likviditás szempontjából meghatározó jelentőségű 2 hetes repokamat 3,0 százalék, az 1 napos betéti kamat 2,0, a hitelkamat pedig 4,0 százalék lesz. Az euró januári bevezetésekor az ECB e kamatszintekkel indított, majd áprilisban 0,50 százalékpontos csökkentéssel reagált a gazdaságok gyengélkedésére.

Azóta a legtöbb valutauniós országban érezhető fellendülés kezdődött. Közvetlenül a bank kormányzótanácsának ülése előtt látott napvilágot az a jelentés, amely szerint az 1500 francia, ír, német, olasz és spanyol feldolgozóipari vállalatra kiterjedő reprezentatív felmérés alapján – az öt ország a Gazdasági és Pénzügyi Unió (EMU) teljes kibocsátásának több mint négyötödét adja – a beszerzési menedzser index (PMI) 57,1 százalékra nőtt októberben a szeptemberi 54,7 százalék után. Az 50 pontot meghaladó index a konjunktúra erősödését jelzi, és az októberinél nagyobb értéket utoljára másfél évvel ezelőtt regisztráltak.

A PMI mellett a monetáris szigorítást vetítette előre az is, hogy ugyancsak októberben Németországban 55,6-ról 57,0 százalékra, Olaszországban pedig 57,3-ról 61,9 százalékra emelkedett a szolgáltatási szektor aktivitását tükröző index. Wim Duisenberg, az ECB elnöke a kamatemelési döntés bejelentésekor két tényezőt hangsúlyozott. Elsőként azt, hogy a bank által kulcsfontosságúnak tekintett M3-as pénzkínálati mutató szeptemberben 6,1 százalékkal nőtt, s ezzel messze fölülmúlta a kívánatosnak tartott 4,5 százalékos szintet (január óta egyébként az M3 folyamatosan ennél erősebben bővült). Másodikként azt, hogy bár az infláció elmarad a 2 százalékos plafontól, a konjunktúra javulása, illetve az olajár drágulása miatt az árszint növekedésére lehet számítani.

Az ECB-vel egyidejűleg az angol jegybank is kamatemelésről döntött; ennek értelmében az irányadó 2 hetes repokamat 5,25-ről 5,50 százalékra nő.

A vezető európai tőzsdéken csupán kisebb árfolyam-emelkedés követte az ECB döntését –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik