Gazdaság

Drága házikók

Csík István Van egy kicsi házikó című írásában (Figyelő, 1999/41. szám) helyesen világít rá, hogy ma Magyarországon szinte kizárólag készpénzért lehet lakást venni, így a legtöbben 5-15 millió forintnyi – 25-75 ezer dollárnak megfelelő – készpénzt kénytelenek a lakásért kifizetni, ha tudnak.

Persze néhány dolgot érdemes megjegyezni. Igaz, hogy Amerikában általában csak a vételár 20 százalékát teszik le készpénzben, néha még kevesebbet. Ám ha valaki vesz egy lakást mondjuk 200 ezer dollárért, le kell tennie 40 ezret, és 160 ezret jelzálogba kap. Na most, a havi törlesztés olyan 1400 dollárra jön ki, de ezenkívül még legalább havonta 100 dollár a biztosítás és körülbelül 200 az adó. Szóval havonta 1700-1800 dollár a törlesztés, ami már elég komoly összeg, még akkor is, ha a törlesztés kamathányada az adóalapból levonható.

Nem mellékes körülményként a bank általában akkor ad jelzálogot, ha bizonyítható, hogy a kölcsönvevőnek folyamatos munkaviszonya van és legalább háromszorosa a bruttó jövedelme a lakás havi költségének. Tehát ebben az esetben olyan valakiről van szó, aki legalább 5500 dollárt keres havonta (66 ezret évente). Ezért van az, hogy az Egyesült Államokban a polgárok mintegy harmadának soha nem volt magánlakása, és soha nem is fogja tudni megengedni magának ezt a “luxust”, hiszen a keresete csak arra elég hogy a méregdrága lakásbérletet megfizesse.

GEORGE LAZAR

Piedmont, California

Ajánlott videó

Olvasói sztorik