Gazdaság

TRIGON BANK – Bécsi roham

Várhatóan november 8-ig zárva maradnak a kormánybiztos felügyelete alá helyezett bécsi Trigon Bank pénztárai. Mint azt a bank vezetése hangsúlyozza, a pénzintézet teljesíteni tudja kötelezettségeit, az egyéb banki tevékenységet zavartalanul folytatják, ám a pánikszerű betétkivonás veszélyeztetné a kármentést. Egy múlt hét végi bejelentés szerint egy nemzetközi befektető 50 millió schillinggel megemeli a bank saját tőkéjét, amely így mintegy 200 millió schillingre növekszik. Előzőleg a Format című osztrák hetilap nyilvánosságra hozta azt az értesülést, miszerint a spanyol Fibanc (Bancode Finanzas e Inversiones) a reménybeli megmentő. A bécsi pénzintézet részvényeinek jelenleg 29 százaléka a spanyol intézményé. A Trigon Bank egymilliárd schillingnyi takarékbetétet kezel, továbbá beruházási alapok mintegy 270 millió schillingjét. A múlt évre 29 milliós vesztességet könyvelt el. Két legjelentősebb tulajdonosa 1998-ig a Postabank és az osztrák Erste Bank volt.

A pénztári tevékenység múlt hét közepén bejelentett megszüntetése egyes szakértők szerint elegendő indok arra, hogy az osztrák bankfelügyelet üzleti felügyelet alá helyezze az intézményt – annak ellenére, hogy a fizetésképtelenség várhatóan elhárítható. Ha ez megtörténik, úgy a betétesek a pénzüket csak a betétbiztosítás útján kaphatják meg. Az ausztriai betétvédelmi rendszer jelenleg 260 ezer schilling erejéig kárpótolja az érintetteket.

A veszteségek felmérése folyamatban van, a kirendelt vizsgálók többek között bizonyos kockázatos kihelyezéseket, köztük ibizai ingatlanbefektetéseket okolnak a kialakult helyzetért. A Postabank egykori leányvállalata pénzt követel volt anyaintézményétől is: egy, a Postabank által a Trigon eladásakor a részvényekre vállalt 100 millió schillinges bankgarancia alapján 70 millió schillinget. A Trigon vezérigazgatója, Johann Kubu szerint a Postabank új vezetése nem tagadja a garancia létét, ám fizetni nem hajlandó. Ezért a Trigon döntőbírósághoz fordult, s az ügyben Kubu még az idén döntést vár.

A Postabank sohasem bocsátott ki a Trigon Banknak szóló bankgarancia-nyilatkozatot – hangsúlyozzák a budapesti hitelintézetnél. A magyar fél közleménye szerint a Trigon egy, a Postabank és egy harmadik féllel kötött engedményezési szerződésre alapozza követeléseit, az a szerződés azonban nem jött létre. A magyar pénzintézet sérelmezi továbbá, hogy a Trigon az állítólagos bankgaranciával kapcsolatos követeléseinek biztosítékaként jogellenesen visszatartja a Postabank nála elhelyezett devizabetétjét. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik