Gazdaság

RÉSZVÉNYPIAC – Kirándulás 7 ezer pont fölé

Hétfőn napközben ismét 7 ezer pont fölé nőtt a BUX értéke, amelynek a múlt héten főként az OTP és a Richter adott lendületet.

Meglehetősen korlátozott volt a Mol befektetői körútjának a részvény árára gyakorolt pozitív hatása, hiszen az olajpapír nem volt képes megtartani a múlt heti, 5 ezer forint feletti árszintjét. A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) többi meghatározó részvénye azonban meglehetősen jól teljesített, főként pénteken, amikor 22 milliárd forint feletti öszszeggel ez évi rekordot döntött a részvényforgalom, s az index több mint 3 százalékkal emelkedett. Ez egyfelől a várakozásoknál jobb amerikai GDP- és béradatok miatt szárnyaló külföldi tőzsdéknek tudható be, másfelől pedig a Fitch IBCA által Magyarországnak adott hitelbesorolási osztályzat javítását honorálták a befektetők, rövid időre megfeledkezve a 2000. év sokat emlegetett számítógépes problémájáról. (A szakértők többsége egyetért abban, hogy az év végéig az Y2K miatt nem lesz nagyarányú külföldi érdeklődés a BÉT-en, ám januártól a legtöbben már hosszra számítanak, így az áremelkedés sokak szerint decemberben elkezdődhet.) Hétfőn azonban csak a nap elejére volt jellemző az emelkedés, később inkább estek az árfolyamok.

Az előző héten 3-4 százalékkal, 4900 forintig leértékelődő Molt leszámítva nem teljesítettek rosszul a meghatározó részvények. Közülük is főként a 9900 forinton kibocsátott OTP “rallizott” felfelé, de még a banki papírnál is jobb teljesítményt nyújtott a 11 ezer 600 forintos szintre ugró Richter. Bár nem ilyen mértékben, de 6-7 százalékkal drágult a BorsodChem és a TVK is, köszönhetően a befektetői optimizmus visszatérésének. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik