Gazdaság

Pozitív reakciók

A kivonulás a Közel-Keletről a váratlansága ellenére pozitív reakciókat váltott ki, az általunk megkérdezett elemzők legalább is így vélekedtek. Szilágyi György, a Takarékbróker elemzője ezzel kapcsolatban elmondta: a Mol tőkeereje kicsi ahhoz, hogy kellően sok elemű kutatási portfóliót alakítson ki. Az elemző a Mol-stratégia lényeges elemét képező FÁK-országokbeli olaj- és földgázlelőhely-vásárlásokról szólva hozzátette, hogy azok kockázati szintje nem magasabb mondjuk a pakisztáni kutatásokénál. Ráadásul az előbbi esetben szinte kizárólag politikai jellegű és nem annyira üzleti kockázatról van szó.

A stratégiában szintén hangsúlyosan megjelenő energetikai és petrolkémiai területről Kun Zsuzsannának, a CA IB elemzőjének az a véleménye, hogy az energiaellátási terv a meghirdetett 3 éves programon túlmutató célokat is megfogalmaz. A cég petrolkémiával kapcsolatos elképzeléseit pedig nem fejtették ki pontosan, noha ez utóbbi a TVK-részesedés megvásárlása óta élénk érdeklődésre tart számot a befektetők és elemzők között.

Mindkét megkérdezett elemző pozitívan értékelte az igazgatóság azon célját, hogy a társaság fokozottabban koncentráljon alaptevékenységére, miközben a nem megfelelő nyereségességű üzletágakat leépíti. Az átszervezés, a létszámcsökkentés és a kutatási területről történő kivonulás 30 milliárd forintjába kerül a Molnak, amit az idei eredményre kívánnak ráterhelni. A fentiek következtében a társaság cash flow-ja ugyan csupán 7 milliárd forinttal csökken, de az egy részvényre jutó eredmény a felére esik.

A Mol regionális akvizíciós terveivel kapcsolatban még nem lehet tisztán látni, s a végső döntést mindenképpen a közgyűlésnek kell majd kimondania. Az árfolyamok alakulása szempontjából fontosabbnak ítélik meg az elemzők a gázárképlet módosítását, hiszen a gáz árának 1 forintos változása is több milliárdos nagyságrendben képes módosítani az olajvállalat eredményét.

A Mol vezetése által elérni kívánt, a befektetett tőkére vetített 19 százalékos megtérülés (ROACE), illetve 20 százalékos átlagos lekötött tőkére jutó eredmény (EBITDA) értéke Kun Zsuzsanna minősítése szerint – miközben felhívja a figyelmet arra, hogy különféle számviteli módszerek alkalmazása eltérő eredményt adhat – klasszikusan az iparági átlagot jelenítik meg. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik