Gazdaság

AZ ELSŐ MAGYAR STEADICAM – Rezdülés nélkül

A kép rezgéseinek kiküszöbölése nehéz feladat az állvány használatát nélkülözni kényszerülő operatőrök számára. A vállon nyugvó, vagy a kézben lévő felvevőgép menthetetlenül bemozdul, ha kezelője csak egy lépést is tesz. A Levitec nevű cég új terméke, egy steadicam – vagyis kamerastabilizáló szerkezet – ezen a problémán segít.

Hasonló rendszereket már több mint húsz éve használnak a filmesek. A prototípusokat amerikaiak fejlesztették ki a vietnami háború idején a helikopterekre szerelt gépfegyver-stabilizátorokból. Stanley Kubrick a Ragyogás című filmjében az elsők között használt ilyet – sőt, a rossz nyelvek szerint a rendező csak azért készítette el a horrort, hogy bevethesse az álomszerű mozgást produkáló rezgéskiküszöbölő rendszert. Az operatőrök még ma is csak amerikai gyártmányú steadicamekkel dolgoznak világszerte, Magyarországon ezekből is csupán három van; ezért is üdítő újdonság a hazai fejlesztés.

“A LeviCam felfogható egy olyan állványnak, amellyel nemcsak a szokványos kamerás követés végezhető el, de összetettebb mozgás, például lépcsőmászás vagy futás közben is használható” – mondja Dobrás Márton operatőr, aki az elsők között forgatott a stabilizátorral. A 15 kilogrammos LeviCam egy mellényből, egy kamerát mozgató rúdból és egy rezgéscsillapító karból áll. A mellény elosztja a kamera és a tartozékok súlyát, a beleépített gerinctámasz pedig arról gondoskodik, hogy az operatőrt ne erőltesse meg a cipelt teher. A LeviCam fontos tartozéka a mellény jobb és bal oldalára is felerősíthető csillapító kar, amely előfeszített rugókkal teszi lehetővé, hogy az operatőr és a mellényre erősített kamera között megszűnjön a közvetlen kapcsolat, vagyis, hogy a vízszintes irányú rezgések elnyelődjenek. A függőleges kitéréseket pedig egy, a csillapító kar és a kamerát hordozó főrúd közé illesztett gömbcsuklós függőfej mérsékeli. A találmányt elsősorban televíziós közvetítésekre, vagy természetfilmek forgatására ajánlják a fejlesztők. Előnyei közül elsősorban olcsóságát emelik ki: a teljes felszerelés ára 7 ezer dollár, szemben a Cinemaproduct nevű amerikai cég 27 ezer dolláros hasonló termékével. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik