Gazdaság

WINE EXPERIENCE – A Haley és az aszú

A Disznókő Pincészet 1993-as hatputtonyos aszúja képviseli Magyarországot az évente megrendezésre kerülő New York Wine Experience-en, ahová a világ 250 legjobb borászatát hívják meg minden évben. Árvay János, a pincészet főborásza szerint mindez azt jelzi, hogy lezárult az útkeresés korszaka az 1992-ben az egykori Lónyay-birtok helyén alapított, a francia AXA biztosító tulajdonában lévő Disznókő Pincészet történetében.

A borász nem véletlenül beszélt útkeresésről, hiszen a Disznókő borok stílusa markánsan különbözik az elmúlt 50 évben megszokott, tömegtermeléssel készült, a szovjet piac alacsony igényeinek kielégítésére alkalmas aszúk ízvilágától.

Árvay fontosnak tartotta kiemelni, hogy borkészítési eljárásuk hosszú kísérletezés eredménye, azok során megpróbáltak visszatérni a tokaji aszú fénykorában alkalmazott módszerekhez, nemritkán helybéli idős gazdák aszúkészítési eljárását tanulmányozva. A sikerhez azonban elengedhetetlen volt a francia cég jelentős befektetése: a terület nagy részét újra telepítették, a modern borászathoz nélkülözhetetlen korszerű gépeket és berendezéseket állítottak üzembe, magyar építészek tervei alapján a tájba illeszkedő feldolgozót építettek és felújították a Lónyay-család régi borházát.

Árvay János úgy véli, hogy az idei év rendkívül jó aszús évjárat lesz. Reményei szerint talán megismételhető a legendás 1811-es évjárat sikere, amit akkor sokan összefüggésbe hoztak a Haley üstökös magyarországi megjelenésével. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik