Gazdaság

RÉSZVÉNYPIAC – Mol-tervek Londonból

A Matáv és a Mol jó szereplése nyomán a hét folyamán a gödör aljáról felfelé indult a magyar piac.

Kivonul a nemzetközi kőolaj- és gázkutatásból a Mol Rt., s ehelyett kitermelésbe kíván belefogni a régióban, elsősorban a volt Szovjetunió területén. A kéthetes road show londoni startjakor (ez a részvény árfolyamát is 5 ezer forint feletti szintre, az előző heti mélypont fölé repítette) Csák János elnök, Mosonyi György vezérigazgató és Mark-Michel Delkommune pénzügyi vezérigazgató (CFO) prezentálta az elemzőknek az új célokat, amelyek nyomán a Molnak az integrált energetikai társaságok legjobb negyedébe kell majd tartoznia. Számokban kifejezve mindez azt jelenti, hogy a jelenleg 15,6 százalékos sajáttőke-arányos eredményesség a hároméves munka következtében 19 százalékot, illetve az árbevételhez viszonyított, amortizáció és rendkívüli tételek előtti eredmény (Ebitda) ma még 16,5 százalékos értéke a 20 százalékot érje el. Emellett a Mol éves működési költsége 2002-ig 100 millió dollárral kell csökkenjen.

A célokhoz 1,5 milliárd dollár befektetésre lesz szükség 2000 és 2002 között. Emellett a tervekben a veszteséges, illetve a profilidegen üzletrészek leválasztása is szerepel. E lépések már az idei negyedik negyedévben 30 milliárd forintos – technikai – veszteséget okoznak. Ugyancsak tervbe vette a társaság, hogy a jelenleg 20 ezer főt alkalmazó csoport létszáma az elkövetkezendő három évben, évi 12 százalékkal csökkenjen. A leépítések 2002-ig évi 4-5 milliárd forint tartalékolást tesznek szükségessé.

Az OTP-kibocsátás mintegy négyszeres nagybefektetői túljegyzéssel zárult. Az emisszió során az árat 9900 forintban állapították meg, a papír ennél valamivel többet ért a hétfői záráskor. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik