Gazdaság

MATÁV – Opció a két Westelre

A Matáv opciós jogot szerzett a két Westel rádiótelefon szolgáltató 49-49 százalékos részvénycsomagjának megvásárlására. A pakettet először a Deutsche Telekom (DT) veszi meg az amerikai Media One-tól, mely utóbbi csökkenti portfóliójában a mobiltávközlési befektetéseket. A Matáv számára már a DT tranzakciója is előnyös lehet, hiszen amint a németek kezébe kerül a csomag, a magyar cég csaknem teljes működési, vezetési és szavazati kontrollt gyakorolhat a mobiltávközlési társaságok felett. A hírre a Matáv tőzsdei papírjainak árfolyama jelentősen növekedett a Budapesti Értéktőzsdén.

A tranzakció a Matávnak 885 millió dollárjába, vagyis több mint 210 milliárd forintba kerül. A befektetés belátható időn belül megtérülhet, hiszen a Westel 900 Rt. tavalyi nyeresége meghaladta a 19 milliárd forintot, árbevétele pedig csaknem 78 milliárdot tett ki. A kisebbek Westel-leány számai alacsonyabbak: tavaly 14,7 milliárd forint árbevétel mellett 1,9 milliárd nyereséget termelt. Ám a cég továbbra is fejlődőképes marad, ha bevezeti a szükséges technikai újításokat; e beruházásokkal akár megtöbbszörözheti ügyfélkörét.

A jövő év közepén életbe lépő Matáv-opció – a cég 2000 június elseje után 15 hónapon belül vásárolhatja meg a részvényeket – lehívása után a Matáv 100 százalékos tulajdonosa lesz a mobiltávközlési szolgáltatóknak, amelyekben jelenleg 51 százaléknyi részesedése van.

Piaci szakértők szerint a Matáv birtokon belülre kerülésével a Westel 900 eddigi dinamikus fejlődése némileg lelassulhat, hiszen elképzelhető, hogy a nagy távközlési cég visszafogja majd azokat a beruházásokat, amelyek veszélyeztetnék hagyományos üzletágát, a vezetékes szolgáltatást. Mindazonáltal a Matáv a két Westel-leányvállalat feletti teljes rendelkezési joggal hatékony telekommunikációs társasággá nőheti ki magát. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik