Gazdaság

MANNESMANN – Gerezd a brit piacból

Lassan nem múlhat el hét anélkül, hogy a globális távközlési iparban ne kerülne sor újabb, a konszolidációs folyamatba illeszkedő megaügyletre. A főszereplő ezúttal a német Mannesmann-csoport, amely 19,8 milliárd fontért felvásárolja az Orange-ot, a Vodafone AirTouch és a British Telecom Cellnet után a harmadik legnagyobb brit mobilszolgáltatónak számító társaságot. A minden 100 Orange-papírért 9,65 saját részvényt, plusz részvényenként 6,4 font készpénzt kínáló – 16,29 fontos, 21,6 százalékos felárat tartalmazó – ajánlattal a Mannesmann-nak nemcsak az Orange igazgatótanácsát sikerült meggyőznie, de rá tudta venni a brit cégben 44,8 százalékos érdekeltséggel rendelkező hongkongi Hutchison Whampoa távközlési holdingot is, hogy adja el neki teljes tulajdonhányadát.

A felvásárlással megszerzi a Nagy-Britanniában 17 százalékos piaci részesedéssel rendelkező Orange 3,5 millió előfizetőjét, s így mobil-ügyfeleinek száma 20 millióra emelkedik. Ez 2 millióval nagyobb az eddigi európai piacvezető Telecom Italia Mobile, és 7 millióval a Vodafone Airtouch előfizetői táboránál. A Mannesmann a D2-Mobilfunk révén a vezető német mobiltársaság.

A vállalat mindenesetre rendes összeget fizetett azért, hogy megjelenjen a gyorsan bővülő brit mobilpiacon is, és ezáltal igazi páneurópai – a további expanziót is segítő – szolgáltatóvá lépjen elő. A vételárat – amelynek kifizetésén túl a cég az Orange 2 milliárd fontnyi adósságát is átvállalja – elemzők nem tartják ugyan irreálisan magasnak, a tőzsde azonban nem reagált jól az akvizíció hírére. A Mannesmann árfolyama több mint 10 százalékkal esett Frankfurtban, ami főleg annak tudható be, hogy az eddig is tetemes adósságot felhalmozó vállalat a felvásárlás finanszírozásához is újabb kötvényeket bocsát ki, 12 milliárd euró értékben.

Az ügylet nyomán a következő kérdés az, miként alakul a Vodafone AirTouch és a Mannesmann kapcsolata. A két vállalat kiterjedt együttműködést folytat – a Vodafone-nak 35 százalékos tulajdonrésze van a Mobilfunkban, ezenkívül közös tulajdonosai Omnitelnek és az SFR-nek is -, most azonban a brit piacon közvetlen riválisokká váltak. A Vodafone nemrégiben egyesítette amerikai érdekeltségét a Bell Atlantic nevű társasággal, és expanziós törekvései láttán már akkor számos elemző azt jósolta, hogy idővel a Mannesmannt is bekebelezi (Figyelő, 1999/39. szám).

A Financial Times információja szerint Chris Gent, a Vodafone elnöke meg is próbálta rábeszélni a Mannesmann vezetését a fúzióra az Orange-felvásárlás helyett. Az újság egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt írja, hogy a kialakult helyzetben a Vodafone egy-két hónapon belül ellenséges ajánlatot készül tenni a Mannesmannra, s elhatározását csak erősítette a német vállalat árfolyamának romlása. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik