Gazdaság

Könyvvizsgálói tapasztalatok

EPERJESI FERENC, a KPMG könyvvizsgáló partnere: “A könyvvizsgálói munka minősége szempontjából is kedvezőbb lenne, ha a számviteli év nem minden társaságnál esne egybe a naptári évvel. Ebben az esetben ugyanis meghosszabbodhatna a könyvvizsgálati időszak és több erőforrást lehetne egy-egy cég auditálásakor összpontosítani.”

STEVE PERKINS, a PricewaterhouseCoopers (PwC) pénzügyi igazgatója: “Saját tapasztalataik szerint jelentős erőforrást igényel az, hogy a cégek kétféle módon kénytelenek nyilvántartani üzleti információikat. A budapesti irodának egyrészt meg kell felelnie a magyar számviteli előírásoknak, másrészt a társaság elvárásainak is. A PwC nemzetközi pénzügyi éve ugyanis – sok más multinacionális vállalathoz hasonlóan – július elsejétől június végéig tart. A kétféle beszámolási kötelezettség miatt több számviteli szakember, könyvelő alkalmazására van szükség, ami költségnövelő tényező. Az alternatív mérlegzárási időpont lehetősége önmagában is profitnövekedést eredményezne a cég számára.”

GERENDY ZOLTÁN, a BDO Kontroll Könyvvizsgáló Kft. ügyvezető igazgatója: “A számviteli év valamennyi EU-tagállamban eltérhet a naptári évtől, igaz számos országban ezt külön bejelentési kötelezettséghez, illetve engedélyhez kötik. A harmonizáció érdekében az adójogszabályok követik a számviteli évet és lehetőséget teremtenek arra, hogy társasági adót is erre az elcsúsztatott évre fizessenek. A BDO ügyfelei közül kevésbé a német, inkább az angolszász érdekeltségű cégeknek okoz problémát, hogy itteni leányvállalataik kénytelenek december 31-én zárni az évet.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik