Gazdaság

HUMAN – Tulajdonosváltás?

A Human-részvény piacát egy izraeli cég kanadai cégvásárlási terve hozta mozgásba. Felvásárlási ajánlatot tett a Biogal részvények közel 100 százalékát birtokló izraeli Teva a Human főrészvényesére, a kanadai Novopharmra. A bejelentést követően október 20-án közel 10 százalékkal, 2125 forintig erősödött a Human árfolyama a tőzsdén. Mint ismeretes, a közelmúltban az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. sikertelenül pályáztatta meg a gödöllői gyógyszergyár 25,28 százalékos állami tulajdonban lévő részvénypakettjét – az egy csomagban értékesíteni kívánt részvényekre nem volt érdeklődés. Ha az amerikai piacon jelentős pozíciókkal rendelkező, világszerte 380 generikus készítményt forgalmazó Teva megvásárolja a Novopharmot, birtokába jut a Human-részvények 55 százaléka. Így a magyarországi vállalattal már rendelkező izraeli gyártó megszerezné a hazai gyógyszer-nagykereskedelemben 5-6. helyen álló Humantrade céget is.

A rákgyógyszerek terén tapasztalatokkal rendelkező Teva számára nem lehet érdektelen a Human által kifejlesztett daganatellenes szer, a Taxalbin sem. Ez utóbbi magyarországi regisztrációja most van folyamatban; az Országos Gyógyszerészeti Intézet értékelése után megkezdődhetnek a klinikai tesztek, a gyógyszer bejegyzésére legkorábban a jövő év végén kerülhet sor. Az amerikai regisztráció hosszabb időt vesz igénybe, de a tulajdonosváltás sokak szerint megkönnyítené a szer nemzetközi bevezetését.

Amennyiben a Teva és a Novopharm közötti tárgyalások november 4-ig, az ÁPV Rt. újabb pályázatának lezárásáig sikerrel zárulnak, az izraeli cég valószínűleg érdeklődne a jelenleg még állami tulajdonban lévő csomag megvásárlása iránt is. Ebben az esetben azonban ajánlatot kellene tennie a többi részvény kivásárlására. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik