Gazdaság

Elfogult teszt?

A gazdasági élet egyik szereplőjeként a Figyelő rendszeres olvasója vagyok. Örömmel tapasztaltam a hetilap tartalmi és formai megújulását, színvonalának folyamatos fejlődését. Engedjék meg, hogy a DaimlerChrysler Corporation magyarországi Chrysler és Jeep importőre nevében felhívjam szíves figyelmüket az 1999/41. szám “Járműpárbaj” rovatában megjelent cikkre, amely megítélésem szerint méltatlan az újság rangjához, s eltér más írásainak színvonalától.

A szerző olyan összehasonlító tesztet közöl a Chrysler Voyagerről és a Renault Espace-ról, amely mellőzi az ilyen jellegű írásoktól elvárható felkészültséget, informáltságot és tárgyilagosságot. A cikk alapján levonható következtetések a Chrysler Voyagerre nézve méltatlanul hátrányosak.

Az írás első felében foglaltak arra engednek következtetni, hogy a Renault Escape tekinthető az egyterűek ősének, a többiek – így a Chrysler is – csak később “rukkoltak ki hasonlóval”. Ez alapvető tárgyi tévedés, mivel a Renault Hungáriától kapott információk alapján is a Chrysler egyterűjének piaci bevezetésére a Renault előtt került sor. A cikk arányait tekintve sokkal többet foglalkozik a Renault-val, mint a Chryslerrel. Ez összehasonlító írások esetében nem szerencsés. A részletes Renault- és a felületes Chrysler-leírások elfogultságra engednek következtetni.

Megdöbbentő az Összehasonlító teszt című táblázat, amely a Chrysler Voyager kényelmét, motorját és menettulajdonságait egyértelműen negatívan értékeli. Ezzel szemben a hivatalos 2000-es modellévre vonatkozó Motor Presse katalógus a Renault Espace hátrányai között a kényelmetlen üléseket és a nagy fogyasztású motorokat említi. A vélemény szabad, nem kell elfogadnunk a katalógusokban foglaltakat, de ha valamit állítunk, azt tényekkel alá is kell támasztani. Ez jelen esetben elmaradt.

Végül megjegyzem, hogy a szerző a Renault esetében kitér a nagyobb “Grand” változatra, míg a Chrysler hasonló kivitelét meg sem említi.

A Renault Espace véleményem szerint mind műszaki tartalma, mind megjelenése alapján remek gépkocsi, de ez nem jogosít fel senkit arra, hogy nyilvánosan méltánytalanul rossz színben tüntessen fel egy konkurens terméket.

EÖRDÖGH CSABA

Chrysler Jeep Import Magyarország Kft.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik