Gazdaság

CSEH KÖLTSÉGVETÉS – Visszadobva

A politikai körülményekre való tekintettel “várható és logikus” fejleménynek nevezte az ellenzékben lévő csehországi Polgári Demokrata Párt (ODS) elnöke, Václav Klaus, hogy a parlament alsóháza első olvasatban leszavazta a kisebbségi szociáldemokrata kormány által a jövő évre előterjesztett költségvetési tervezetet.

A büdzsé mostani elutasítása e megállapodás felrúgását jelenti, s akár azzal a következménnyel is járhat, hogy Csehország érvényes költségvetés nélkül kezdi meg a jövő évet. Legalábbis erre utalt Pavel Mertlik pénzügyminiszter, aki szerint januárra vagy februárra húzódik a büdzsé elfogadása. Mertlik megjegyezte azt is, hogy a parlamentben történtek igen rossz üzenetet hordoznak a külföld felé.

Az előterjesztés 1,4 százalékos GDP-növekedéssel számol jövőre. A tervezet kiadási főösszege az ideinél 6 százalékkal nagyobb, 633,8 milliárd korona; a 39,8 milliárd koronás deficit nagyjából azonos az ez évre várhatóval (1 dollár = 34,1 korona). Az ODS fő követelése az volt, hogy a kormány a törvényi minimumra szállítsa le a szociális juttatásokat, másfelől pedig biztosítson 20 milliárd koronát az állami Konsolidacni banka várható veszteségének fedezésére. Mertlik szerint azonban így a deficit 44 milliárd koronára ugrana. A kormánynak most 30 nap áll rendelkezésre, hogy előterjesszen egy új tervezetet; az azonban a pénzügyminiszter szerint gyakorlatilag megegyező lesz a most leszavazott változattal, bár elképzelhető, hogy 2-3 milliárd koronával sikerülni növelni a bevételi előirányzatot.

A 2000-re prognosztizált fellendülés halvány előjeleként értékelhető, hogy szeptemberben a cseh kereskedelmi mérlegben 1,1 milliárd koronás többlet keletkezett; ez egy év óta az első pozitív eredmény, s egyszersmind 55 hónapja a legnagyobb havi szufficit. A javulás az ipar versenyképességének erősödésével – ezen belül a korona értékének romlásával magyarázható. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik