Gazdaság

CEFTA-CSÚCS – Féleredmény

Nem született megállapodás a tagországok közötti agrárkereskedelem liberalizálásáról a Közép-Európai Szabadkereskedelmi Megállapodás (CEFTA) múlt heti budapesti csúcstalálkozóján. A mezőgazdaság továbbra is erősen – és tagállamonként eltérő mértékben – támogatott szektor marad, közös agrárpolitika kialakításáról nincs szó. A tanácskozás még az eddigi eredményeket is megkérdőjelezte: a vámkedvezmények nem kerültek be a zárónyilatkozatba.

Jóllehet, Magyarország érdekelt lenne a mezőgazdasági termékek kereskedelmének további liberalizálásában, néhány tagország – így elsősorban Lengyelország és Románia – miatt ez rendre meghiúsul. Ezen országok ugyanis belső piacaik, és az országon belüli agrárlobbik érdekeinek védelme miatt különféle akadályokat gördítenek a magyar áruk piacra jutása elé.

Ami nem ment az agrárium terén, az sikerült az ipari kereskedelem szabályozásával kapcsolatban: ezen árukör kereskedelme 2000. január elsejétől teljesen vámmentessé válik a hét CEFTA-tag között. Ezen túlmenően, a tagországok együtt küzdenek majd a gazdasági bűnözés ellen is, ennek érdekében új albizottságot hoztak létre. A Duna hajózhatóvá tételéről pedig külön tárgyalnak majd a Duna-menti CEFTA-országok közlekedési miniszterei.

A tanácskozáson szóba került újabb tagok felvétele is. Egyelőre nincs újabb jelölt, mivel a feltételek – európai uniós társulási szerződés, WTO-tagság – nagyon szigorúak. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik