Gazdaság

RÉSZVÉNYPIAC – Októberi keservek

Masszív esés jellemezte a napokban a pesti börzét, az index öt nap alatt közel 10 százalékot esett. Pánik azonban egyelőre nincs.

Ismét OTP-kibocsátás, és ismét októberi bessz. Ezzel összegezték az elmúlt napok történéseit a piaci szereplők. A BUX hétfőtől hétfőig 640 pontot veszített értékéből, és e hét első napján 6244 ponton állt.

A vihar ezúttal is a tengerentúlról érkezett, a “tőzsdék tőzsdéjén”, New Yorkban ugyanis a múlt héten is estek az árfolyamok. Ott az újra erős kamatemelési várakozások, és Alan Greenspan Fed-elnök nyilatkozata okozta a zuhanást. Az “öregúr” a múlt csütörtökön – immár sokadszor – az amerikai részvények túlértékeltségéről ejtett szót, s ezzel jókora eladási hullámot indított el. A Dow Jones egyébként egészen a lélektani 10 ezer pontos határig esett, és sokan már fogadnak rá, hogy ezen irányadó index hamarosan visszasüllyed a négyszámjegyű zónába, s tartósan ott is marad.

A pesti börze persze Amerikával együtt esett, és kezd beigazolódni az egyik tőzsdei babona. Eszerint nemcsak az október rossz hónap úgy általában, de abban az esetben, ha az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. éppen részvényt értékesít ősszel, még valószínűbb a mélyrepülés.

A napokban folyik az OTP zárt körű kibocsátásához kapcsolódó road show, és a hazai kisbefektetők is ezen a héten jegyezhetik a papírokat. A 10 ezer 600 forintos maximumár ugyan publikálása idején még nagyjából reálisnak tűnt, a mostani 9,5 ezer forintos ár azonban mind valószínűbbé teszi: a nyilvános kibocsátás során 8-assal kezdődő árfolyamon jegyezhetnek a hazai kisbefektetők.

A kérdés persze rövid távon az, mi történik Amerikában, de emellett a millenniumi számítógépes probléma is feltehetően mindinkább érezteti majd hatását a magyar piacon. Az elemzők egyébként szinte kivétel nélkül csak a jövő év elejére várják budapesti parkett magára találását. Persze nekik sem jöhet be minden jóslat. Legutóbb például a nyár elején az volt az általános vélemény, hogy majd az ősz elején megindulnak az árfolyamok felfelé. Ehelyett a minihossz nyárra esett, és a szeptember már egyértelműen a bessz jegyében telt. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik