Gazdaság

KIÁLLÍTÁSOK HETE – Magyar érdektelenség

A Matáv német és amerikai tulajdonosai sürgetik, hogy az eredetileg tervezett időpontnál hamarabb szűnjön meg a telefontársaság monopóliuma – közölte Katona Kálmán a Compfair ’99 megnyitó napján (a Matáv-javaslatról cikkünket lásd a 21. oldalon). A közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter a genfi Telecom ‘99 nemzetközi távközlési világkiállításról üzent, stílusosan videós kapcsolat segítségével. A főként az IT szakembereket vonzó két kiállítás között – a miniszteri jelenléten kívül – csupán annyi párhuzam vonható, hogy a magyar résztvevők száma a korábbi évekhez viszonyítottan mindkettőn csökkent.

A Compfair színvonalát jelzi, hogy a Matávon és az Intelen kívül nagyobb cég nem is képviseltette magát. A zsibvásárra hasonlító és egyre kisebb területű rendezvényen leginkább csak azok a vállalkozások voltak jelen, amelyek értékesíteni kívántak. Ezzel szemben a négyévente megrendezésre kerülő Telecom szakkiállításon 50 országból 1100 neves cég épített pavilont. A svájci városban ezúttal nemcsak a nagyobb telefontársaságok és távközlési cégek mutatták be legújabb fejlesztéseiket, hanem szinte az összes számítástechnikával foglalkozó multi is. Hatalmas, a Földet és egyben a globalitást jelképező gömb alakú standdal kápráztatta el az odalátogatókat – köztük Straub Eleket, a Matáv vezérigazgatóját – a világ első számú számítógépgyártója, a Compaq. A vásáron közzétett termékek és alkalmazások a mobilitást hangsúlyozták. A Compaq kéznagyságú, Aero névre keresztelt számítógép-családját mutatta be, e készülékekről ugyanúgy küldhető e-mail vagy használhatók internetezésre, mint a nagyobb gépek. Az Ericsson elhozta a kiállításra a Chatboard névre keresztelt hordozható billentyűzetét, amely mobiltelefonra csatlakoztatható, elősegítve az SMS és e-mail üzenetek küldését. A mobiltelefónia miniatürizáltságát pedig mi sem mutatja jobban, mint a Samsung karórába épített telefonja.

A genfi kiállítók között Magyarországot egyetlen cég, az őrző-védő rendszereiről, a MatávŐr szolgáltatásáról ismert Hungarocom képviselte. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik