Gazdaság

Bontott törlesztés

Az utóbbi időszakban előtérbe került a pénzügyi lízing konstrukció. Az áfatörvény úgy foglal állást, hogy ha a hitelintézeti törvény szerinti pénzügyi lízing konstrukcióról van szó, akkor az ellenérték kamatrésze tárgyi adómentes, míg a tőketörlesztő-részlet áfaköteles. Ez azért sajátos, mert nincs több ilyen megoldás a törvényben, amely egy értékesítési konstrukción és egy adóalapon belül így osztaná meg az adóköteles és az adómentes részt. –

A LEGELŐNYÖSEBB. A cégautó bérlete adózási szempontból akkor a legkedvezőbb a bérbe vevőnek, ha az nem minősül a számvitelben sem pénzügyi lízingnek. Ilyenkor a bérbevevő levonhatja az áfa-terhet, s a cégautó “egész beszerzési összege” – a futamidőtől függően – relatíve gyorsan költségként érvényesíthető. Nincs viszont tulajdonszerzési jog.

A KEVÉSBÉ ELŐNYÖS. Az a nyitott végű bérlet, amelyet a számviteli elszámolás pénzügyi lízingként kezel, már kevésbé vonzó, ám ilyenkor is levonható az áfa, s általában gazdasági előnyt jelent a bérbevevő vételi joga.

A LEGTERHESEBB. Zárt végű lízing – tulajdonjog szerzésével egybekötött bérleti szerződés – esetén a lízingbevevő nem igényelheti vissza a cégautó forgalmi adóját; a birtokba adáskor azonnal, egy összegben meg kell fizetni az adót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik