Gazdaság

OTP-JEGYZÉS – Máshogy és többet

Új módon próbál a kisbefektetők kedvében járni a hétfőtől kezdődő idei második igazán jelentős nyilvános részvényértékesítése során az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. Minden bizonnyal a nyár eleji Matáv-akcióból tanulva – amikor a viszonylag csekély kedvezmények miatt – igen kevés magánbefektető jegyzett a papírokból, most máshogy és “többet” kínálnak nekik. Akik legfeljebb 40 darab részvényt – azaz árfolyamértéken valamivel több mint 400 ezer forintért – jegyeznek, azok darabonként 700 forint kedvezményt kapnak, vagyis mintegy 6-7 százalékos megtakarításhoz jutnak.

Ezek után persze a fő kérdés az: mennyi papír jut fejenként. A nyilvános kibocsátás alapcsomagja alig 60 ezer darab, ám a kiinduló mennyiséget megnövelhetik további 340 ezer darabbal. A maximális darabszámból visszaszámolva tízezer befektetőt is ki lehet elégíteni 40-40 részvény erejéig. Az érdeklődést mindenesetre egyelőre nemigen lehet megbecsülni: ugyan a hazai részvényesek nem igazán tolonganak mostanában a vételi oldalon, a korábbiaknál jelentősebb kedvezmény azonban látványos eredményt hozhat.

A bankpapír egyébként szeptember elejét követően – hasonlóan a többi blue chiphez – folyamatosan veszített értékéből, a múlt hét közepén 10 500 forintért is hozzá lehetett jutni, de e hét elején már 11 ezer forint körül mozgott kurzusa. A közelmúlt eseményei közül a szeptember közepén nyilvánosságra hozott féléves, nem konszolidált IAS számokat határozott csalódással fogadta a piac, hiszen a profit mind az egy évvel korábbinál, mind pedig a magyar számviteli elvek szerintinél kisebb volt. Ezzel szemben a Moody’s felminősítése, még ha csak rövid távon is, de egyértelműen keresetté tette a papírt. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik