Gazdaság

RÉSZVÉNYPIAC – Ahol a part szakad

Trend nélküli hetet tudhat maga mögött a pesti börze; mostanság ismét a külföldi tőzsdék hangulata nyomja rá a bélyegét a honi részvénykereskedelemre.

Csütörtök délutánra 7300 pontra esett vissza az index, betudhatóan a fizetési mérlegadatok körüli bizonytalanságnak, valamint a külföldi piacok rövid ideig tartó elbizonytalanodásának. A BUX viszont hétfőtől hétfőig – kevesebb mint 1 százalékkal – emelkedett, igaz, kedden napközben újra lefelé mutató volt a trend. Rossz jel viszont, hogy – több szakértői prognózissal ellentétben – a szeptember beköszöntével sem nőtt meg egyelőre a forgalom.

A gyakorlatilag stagnáló indexérték mögött ugyanakkor a részvények eltérő áralakulása húzódik. Érdekes módon a legnagyobb likviditású, s az indexben nagy súlyú részvények ára, az OTP-t leszámítva, alig-alig változott. A Molt továbbra is az INA céggel tervezett fúzió körüli bizonytalanságok tartják alacsonyan, miközben a Matáv 1,5 százalékos csökkenése, vagy a Richter stagnálása inkább a még most is tartó befektetői érdektelenség jele. Több mint 5 százalékkal, 11,5 ezer forint fölé nőtt viszont az OTP kurzusa, ami talán a közelgő állami értékesítés miatt kialakuló érdeklődésnek tudható be.

Sokak meglepetésére továbbra is jól szerepeltek a vegyipari részvények. A TVK ára ugyan 3800 forint alá csökkent, de az elmúlt egy-másfél hónapban 40 százalékot emelkedő papír esetén ez természetesnek tekinthető. Töretlenül népszerű viszont a BorsodChem, amely csaknem 7500 forinton fejezte be a hetet. A TVK-hoz hasonlóan lefelé korrigált a Pick is, záróára hétfőn 8340 forint lett. Hasonló sorsra jutott az 1900 forintos szintről 1800-ra csökkenő Graboplast, valamint a 2400 forintra visszacsúszó Prímagáz is. A gépipari részvények közül a Mezőgép árfolyama ismét 2100 forinthoz közelített, a NABI szintén valamivel olcsóbb lett, és 1,5 százalékot veszített a Rába is. –

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik