Gazdaság

MICIMACKÓ PAGONYA – Ma is él

Micimackó szelleme lengi körül azt a környéket, amely immár háromszáz esztendeje kedvelt kirándulóhelye az angoloknak. A délkelet-angliai Ashdown Forest “százholdas pagonyának” Milne szerzett világhírt. A Micimackó megalkotója 30 évig élt a Hartfield melletti Catchford Farmon. Csak egy ösvényen kellett lesétálnia, majd átkelni azon a fahídon, amelyet a meséből is ismerhetünk, s máris ott találta magát az erdőben. A valójában ötszázholdas erdős, sztyeppés területet ma is tömegesen keresik fel a kutyatulajdonosok, a lovaglók, a madárlesők, valamint a piknikezők, élvezve a “romlatlan” vidék békéjét.

Az erdő nagy részének jelenlegi tulajdonosa a megyei önkormányzat – az East Sussex County Council -, amely a De la Warr családtól, Dorset grófjainak utódaitól vásárolta meg a területet. Ez tíz évvel ezelőtt történt, a vételár 1,2 millió font sterling volt. Mike Constantine, az önkormányzat hivatalnoka erdőfelügyelőként viseli gondját; rajta kívül még kilenc fizetett erdőőr és személyzetük, valamint 60 önkéntes segít a munkálatokban.

A legfontosabb esemény, amely Ashdown Forest mai állapotához vezetett, több mint hét évszázaddal ezelőtt, 1268-ban történt, amikor High Weald megközelítőleg 14 ezer holdnyi földjét királyi vadászterületté nyilvánították, és ezzel megmenekült a pusztulástól. III. Edward király 1372-ben fiának, John of Gauntnak adományozta az erdőt, aki bekeríttette a vadászterületet. A vadászok “szorgosságának” következményeként a századok során valamennyi rőtvad kipusztult, jelentősebb számban csak ebben az évszázadban tértek vissza a területre, amelyet egyébként 1693-ban nyitottak meg a nyilvánosság számára, miután az udvar úgy döntött, hogy egyik felét magánhasználatba veszi, míg a másikat közcélra bocsátja. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik