Gazdaság

FILMFESZTIVÁL VELENCÉBEN – Intellektuális provokáció

A márciusban elhunyt amerikai Stanley Kubrick utolsó filmjének versenyen kívüli bemutatásával nyílt meg a múlt héten az 56. Velencei Filmművészeti Seregszemle, amelynek idei vezérfonala az erotika. A várakozásokkal ellentétben a kritikusok meglehetősen langyosan, csalódottan fogadták az Eyes Wide Shut (Tágra zárt szemek) című nyitófilmet. Velencében először vetítették nyilvánosan a szexjelenetekben bővelkedő film teljes, vágatlan, takarásoktól mentes változatát. A film magyarországi bemutatójára egyébként november 18-án kerül sor.

A fesztiválon összesen negyven ország 88 játékfilmjét és 38 rövidfilmjét vetítik le. A seregszemle stílusosan a magyar Kenyeres Bálint “Zárás” című rövidfilmjével fejeződik be szeptember 11-én. Az új profilját kereső fesztivál számos pályakezdő rendezőnek biztosít bemutatkozási lehetőséget, és a francia Claire Denis vezetésével felállt egy külön zsűri, amely a legjobb első alkotást keresi az összes bemutatott mű között. A Luigi de Laurentiisről elnevezett díj 100 ezer dollárral jutalmazza a győztes első film alkotóit, és a zsűri átad 20 ezer méter “nyers” celluloidszalagot is a második film elkészítéséhez.

Alberto Barbera, a szemle új igazgatója reményét fejezte ki, hogy az idei seregszemle kijelöli a jövő útját a fesztivál számára, amelynek 20 éve bevezetett jelenlegi modellje (szuperprodukciók és szerzői filmek, sztárok és ismeretlenek egyvelege) megújításra szorul. Elődje, Felice Laudadio javaslatát a verseny és a díjak eltörlésére “hasznos intellektuális provokációnak” nevezte, de nem tartja járható útnak. –

Ajánlott videó

Olvasói sztorik